Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Niskie obroty po uruchomieniu silnika - brak reakcji na pedał gazu

marcelus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zaczęło się od tego, że raz na jakiś czas po uruchomieniu silnika i próbie ruszenia, samochód poruszał się tak zwaną "żabką" i gasł. Jakoś na początku nie zwracałem na to uwagi i sądziłem, że może daję za mało gazu albo za szybko puszczam sprzęgło (po kolejnym uruchomieniu silnika było już OK). Ale po kilku takich przypadkach zaniepokoiłem się i zwróciłem uwagę na to, że w tym momencie obrotomierz wskazuje niskie obroty (ok 600/min), czasem te obroty falują do 700, 750 i w końcu po kilku, czasem kilkunastu sekundach wskakują na 850, 900 i jest ok - można jechać.

Dzisiaj zauważyłem, że w chwili gdy obroty są niskie, auto nie reaguje na wciskanie pedału gazu. Zaczyna reagować dopiero jak obroty wskoczą na właściwy poziom.

Nie ma na to żadnej reguły. Czasem to się dzieje na zimnym silniku czasem na ciepłym, niezależnie od pogody. Dodam, że podczas jazdy nigdy nie dochodzi do spadku obrotów, czy też mocy.

Jaki masz układ wtrysku?, jeżeli siemens to do sprawdzenia przepustnica. Jeżeli delphi to sprawdź zasilanie paliwem pod kątem występowania powietrza w zasilaniu pompy. To, że nie reaguje na pedał gazu to normalne przy tak niskich obrotach. Nie starcza paliwa lub powietrza na bieg jałowy a co dopiero mówić o zwiększaniu obrotów.

Nie mam pojęcia czy jest delphi czy siemens (można to jakoś sprawdzić bez wyciągania wtrysków?). Jeśli byłby to problem przepustnicy lub powietrzem w zasilaniu pompy, czy objawy nie pojawiały by się również podczas jazdy? Właśnie to, że problem pojawia się tylko i wyłącznie po uruchomieniu auta - nigdy podczas jazdy, jest dla mnie dosyć dziwne. Ale sprawdzę wasze podejrzenia.

Edytowane przez marcelus

• 5 miesięcy temu...

Witam po dłuższym czasie i tylko tak informacyjnie napiszę, że objawy ustąpiły po corocznej wymianie filtrów i oleju. Jak na razie przez ponad 3 miesiące spokój. Tak czy inaczej, dziękuję za wszystkie sugestie i pozdrawiam.