kataryniarz Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) Premiera 1 marca w Genewie. Edytowane 24 Lutego 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Wygląda jak mniejszy Espace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dime Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Takie przemieszanie z poplątaniem. Troche Espace, troche Captur, troche Kadjar. Dziwne, że Scenic nie będzie teraz upodobniony do Megane, tylko do rodziny SUVów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giancardi Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Mi się podoba, może o to właśnie w Scenicu chodzi, nie ma być to totalny autobus ale też nie wątpliwej użyteczności Captur czy Kadjar (dla mnie bardziej gadżety niż auta do użytkowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Edytowane 2 Marca 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 W końcu pozbyli się tych zegarów ze środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizza Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) Obejrzałem filmik z prezentacji. Pięknie, cała masa diesli i dwie benzyny. Poszaleli. Ciekawe czy będzie do wyboru tylko 1.2 TCE 115/130 czy może pójdą po bandzie i dadzą 0.9 TCE, pewnie by się sprawdził. Dodatkowo jak dla mnie strzelili sobie w stopę: w drugim rzędzie mamy już kanapę a nie oddzielne fotele. I biorąc do tego poziom podłogi bagażnika oraz składanie tylko oparć (przynajmniej tak to widzę) pakowność chyba zmalała. Opcji wyjęcia chyba brak, u mnie nieraz się sprawdzało. Także przesuw poszczególnych foteli i mozliwość odchylenia oparcia. Oj średnio mi to wygląda... a za to mój GSII ma coraz większe szanse na dożywocie u mnie... Wizualnie? Z wierzchu niby ciekawie że upodabnia się do Espace, ale z drugiej strony coraz więcej blachy a szyby coraz niższe i jakiś taki przytłaczający się robi. Trzeba będzie obejrzeć na żywo, ale już jest kilka rzeczy które dla mnie odpadają. Zobaczymy jak będzie wyglądał Grand i co mu dadzą pod maskę... Jednak kiepsko to widzę. Dodano: 03 mar 2016 - 13:51 To co na shoucie wrzucił Tomik: http://moto.onet.pl/aktualnosci/renault-scenic-w-nowej-odslonie-targi-genewa-2016/fr8s17 I kilka spostrzeżeń nawiązując do mojego wcześniejszego wpisu: -jest możliwość przesunięcia tylnego rzędu siedzeń, ale w kuriozalny sposób: lewy fotel z możliwością oddzielnego przesunięcia i złożenia, oraz ławka (środkowe i prawe miejsce) którą także można przesunąć i odchylić/złożyć oparcie. Już coś, ale chyba księgowi byli głośniejsi. Rozwiązanie z poprzednich generacji było moim zdaniem lepsze. -gdzie się podziały szuflady pod tylnymi siedzeniami? Poza tym ilość schowków już w SIII była znacząco mniejsza niż w SII. Tutaj chyba też jest ich coraz mniej. Jeszcze patent schowko-podłokietnika między przednimi fotelami: żeby skorzystać z uchwytów na napoje trzeba go jakieś 15-20 cm. cofnąć, zmniejszając miejsce na nogi pasażera środkowego fotela. Czy sam podłokietnik będzie miał możliwość przesunięcia do przodu by mieć na czym oprzeć łokieć? Zamykane schowki w drzwiach już zniknęły w SIII, tutaj też ich nie ma, brak nawet najgłupszej małej półeczki na wierzchu deski rozdzielczej, nie ma nawet gdzie chusteczek w małej paczce położyć. -ciekawe jak z jakością materiałów wnętrza. SII nie miał idealnych, ale SIII z tych co oglądałem już jakością nie grzeszył... A myślałem że nauczyli się na SI że nie ma sensu badziewia dawać... Dobra, pojawią się w salonach to obejrzę, docelowo i tak czekam jak będzie się Grand prezentował. Edytowane 1 Marca 2016 przez pizza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Dziś przymierzyliśmy się do nowego SIV w wersji krótkiej. Wizualnie świetne auto, mega wielkie koła robią wrażenie i dodają dużo uroku. Niestety wnętrze rozczarowuje ilością miejsca :( O ile z przodu jest bardzo fajnie to z tyłu ciasnota, sam za sobą (186cm) ledwie się mieściłem - na dodatek idiotycznie zaprojektowane stoliki - kawał naprawdę grubego plastiku - skutecznie wbijały się w kolana. Kolejny minus to bagażnik, jak na auto rodzinne zbyt mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 (edytowane) na dodatek idiotycznie zaprojektowane stoliki - kawał naprawdę grubego plastiku - skutecznie wbijały się w kolana TO akurat nic się nie zmieniło względem Scenica II i III oczywiście piszę o krótkiej wersji. Mi osobiście się podoba, jak się pojawi to zrobię przymiarkę. Też mnie interesuje wersja grand. Edytowane 26 Listopada 2016 przez baciuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Przymiarka tylko z ciekawości, nadal Grandtour lepszym wyborem jak dla nas... chociaż powinienem napisać kombi, chyba za jakiś czas będziemy zmuszeni do poszukiwań u konkurencji :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Do kombi też była przymiarka, też nie widzę jakiejś znaczącej różnicy w tylnej części samochodu między megane II, III i IV. Za to z zewnątrz wygląda dużo lepiej IV i bagażnik też zadowalający w stosunku do astry. No ale to tylko moje obserwacje. Dodano: 26 lis 2016 - 18:47 Poszaleli. Ciekawe czy będzie do wyboru tylko 1.2 TCE 115/130 czy może pójdą po bandzie i dadzą 0.9 TCE, pewnie by się sprawdził. Pizza wystarczy te co dali, myślisz że ludzie będą kupywali te samochody z dużymi i mocnymi silnikami? Wszyscy narzekają, na silniki że małe, nie ma w czym wybrać i tak dalej. Masz sam przykład po megane III i scenic III tam były jeszcze sensowne silniki (przynajmniej na początku produkcji) i co? Do kupienia same 1,5 dci i nie wielka część 1.9 dci. Więc pytam po co mają wsadzać większe silniki? Jak i tak większość wyjedzie z kosiarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Baciuś, nie wiem jak myśli pizza, ale tak szczerze, gdyby robili Captura z silnikiem jaki znam, czyli F4R, to juz dawno bym go kupił. Tak samo Scenic IV. Szukają / mają nakaz oszczędności, ale z tego co wiem, to te małe uturbione już się sypią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizza Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 SIV nie podoba mi się zupełnie. Obecny GSIII też nie, ale był wyborem z rozsądku, byłem i jestem w stanie przymknąć oba oczy na jego brzydotę, szczególnie jak siedzę w środku to nie widzę tyłu z zewnątrz ;) Jeżeli chodzi o silniki, poddałem się i zdecydowałem się na 1.6 dci, inna opcja nie wchodziła w grę. Co do innych samochodów, Captura oglądałem jako alternatywę do zmiany żony SII (10 lat i 140000 km) na coś nowszego jak będą do tego warunki. O ile wnętrze do przyjęcia: rozmiar, materiały, miałby być docelowo jako drugi samochód w domu, więc zbyt duży nie musi być. Za to silniki wołają o pomstę do nieba. 0.9 TCE nigdy, jeżeli już 1.2 TCE ale też luksusu z nim nie będzie (1.5 dci nie biorę pod uwagę do samochodu na krótkie dystanse). Pewnie jestem staromodny, ale dla przyzwoitości silnik powinien mieć chociaż trochę pojemności, do samochodu o masie rzędu tony powinno być minimum 1.4 jeżeli już ma być uturbione. O ile mając fazę na wiedzę o samochodach w latach 90 byłem zachwycony japońskimi kei-carami, pojemność 660 cm3 z turbo ale do samochodów miejskich i biorąc pod uwagę charakterystykę lokalnych uwarunkowań (mało miejsca, świetny transport itp), ale tamto do licha były samochody miejskie, lekkie (700-800 kg), moce osiągane ok. 70-80 KM miało to sens, ale to co teraz ekoterroryści we współpracy z księgowymi nam serwują to załamka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 ZygaM jak dla mnie Captur to typowo tylko do miasta, bardzo bardzo rzadko jakaś krótka trasa,więc w korkach nie potrzebne mi moc taką jaką mam w Scenic-u. Rozważał bym jeszcze jego zakup jako służbowo/prywatne czyli w trasy gdzie mam płacone za kilometrówkę i praktycznie nigdy mi się nie spieszy. W innym przypadku bym nawet na niego nie spojrzał, nawet gdy by miał 2.0 i 150 koni, powód? Nie zapakował bym w niego zakupów miesięcznych z Auchana, już nie wspominając o zapakowaniu się na wakacje w dwie osoby (ledwo co dawał rade megane II kombi) a już jak pojawi się potomek to przemyślę Espace. Inna sprawa ze Scenic, auto rodzinne z dużym bagażnikiem i 7 osób na pokładzie, to wtedy by się przydało ze 160 koni, no ale cóż ja bym czekał na rozwój sytuacji i może pojawią się normalne silniki. A znając życie, nawet jak będzie jakiś dobry silnik, to i tak będą same 1.2 tce i 1.5 dci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 No niestety są plusy i minusy. Jak na razie widzę więcej minusów (z mojej perspektywy patrząc). Głównie właśnie silniki małych pojemności. Jeśli ktoś chce, kolega porobił fotki na targach w Nadarzynie i udostępnił na Fejsiku, ja nie mam konta na fejsie, ale obejrzeć się dadzą. https://www.facebook.com/renaultminiature/photos/?tab=album&album_id=1021787971265836 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi