[email protected] Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Auto ma już przeszło 260 tyś. km i od jakiegoś czasu drży dość znacznie deska rozdzielcza, widać to szczególnie na łączeniu z przednią szybą jak sobie "lata". Wtryski w normie, przypuszczam, że to zawieszenie sinik ma już lekko dość. Nie szarpie przy zapalaniu i gaszeniu, również nie ma nic niepokojącego przy zmianie obciążeni, najbardziej irytując jest rezonowanie w pewnych zakresach obrotów, najbardziej na biegu jałowym. Czy to kończy się prawa poduszka silnika - ta od strony rozrządu? Czytając forum dochodzę to takiego wniosku. Czy ją się wymienia razem z tą metalową łapą, czy samą poduszką? Na niektórych zdjęciach w necie widzę w tej okolicy jeszcze jedną poduszkę - taką płaską ósemkę ale u mnie jej chyba nie ma, jest to możliwe? No i najważniejsze pytanie, jaką kupić? W sklepach internetowych i na allegro są oryginały, np. tutaj: http://allegro.pl/poduszka-silnika-megane-ii-scenic-ii-prawa-oryg-i5562717828.html tyle że piszą że są pozbawione zgodnie z przepisami nr oryginałów i znaków, o co to chodzi i czy to aby na pewno oryginał (naklejki Renault Group są)? Aha, znakowane są różnymi kolorami, ma to jakieś znaczenie, są różne twardości, sztywności czy coś innego? Wymiana jest skomplikowaną operacją? Powierzyć serwisowi czy w warunkach garażowych człowiek sobie sam poradzi - nie spadnie silnik po pozbawieniu go jednego punktu podparcia? Wiem, że dużo pytań ale martwię się, że "rozklekoczę" sobie wnętrze jak za długo będę zwlekał albo zamontuje jaką podróbkę oryginału. Dzięki, Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosol Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) Górne są dwie. W Twoim silniku również. Poduszkę, którą podejrzewasz najlepiej wymień na oryginalną. Samemu wymienisz tylko podeprzyj lub zawieś sinik aby nie opadł. Edytowane 29 Lutego 2016 przez Rosol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Oryginał w ASO to 690 zł, te na allegro nie do końca wiem czy na pewno oryginały. ASO proponuje i gwarantuje jakość zamiennika firmy Hutchinson za 300 zł, sugerują, że to oryginał Renault tylko ze spiłowanymi numerami. Wymiana to ok. 100 zł, w sumie 400 za wszystko z gwarancją serwisu Renault. Co o tym myślicie? Porobiłem kilka zdjęć tej poduszki u mnie na silniku, ma zielony pasek i wybite napisy ORANGE i BLUE. Można po tych zdjęciach poznać zużycie (to że siadła)? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosol Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Oryginał miałem na myśli za 200zł z jednego z portali aukcyjnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piccolo Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Zgadza się, Hutchinson to oryginał który ma spiłowane numery i pomalowane miejsce czarną farbą :P Sam niedawno zmieniałem i mogę potwierdzić. Poduszka dobra, tym bardziej że w międzyczasie na dziurach ścięło mi śrubę mocującą ową poduszkę do bloku silnika i silnik spadł :) Przy takiej awarii dojechałem ~100 km do domu i wkręciłem nową śrubę. Poduszka przeżyła w stanie nienaruszonym :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Dzięki za odpowiedzi. Próbuje wyszukać tę poduszkę w Inter Carsie, dla mojego typu silnika wychodzi taka lista: http://e-katalog.intercars.com.pl/#/ekatalog/osobowe/towary/19042/209000000/ ale brak tam HUTCHINSON, ale jeżeli do wyszukiwarki wpiszę ten pierwszy nr seryjny z zamieszczonego zdjęcia to wyszukuje taką: http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3035131632210-HU586229-O-poduszka-silnika.html Ale ona znowu definiowana jest jako pasująca do 1,5 dCi i ma inny kolor (niebieski). Są jeszcze inne pasujące do Renault jak się pisze do wyszukiwarki na IC (wyglądające identycznie). Który nr seryjny jest tym na podstawie którego powinno się wyszukiwać zamiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) Podaj VIN zapytam znajomego może będzie miał. Może być i na PW jak nie chcesz go ogólnie podawać. Edytowane 5 Marca 2016 przez karllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Zerknij w sklepie Wajbex, jakiś czas temu zamawiałem tam poduszkę Hutchinsona do 1,9 dCi dla znajomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosol Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) Szukaj o tym numerze 8200549046 i będzie ok. Tu masz LINK jeżeli chcesz Hutchinsona. Tu masz LINK2 do InterCarsu. Tu LINK3 do sklepu Quippo Edytowane 5 Marca 2016 przez Rosol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Zleciłem wymianę serwisowi, przy okazji okazało się, że jeszcze jedna poduszka jest już mocno nadwyrężona - dolna, taka w kształcie ósemki. Obie wymieniono na HUTCHINSONA, wszystko razem z wymianą i roczną gwarancją ASO kosztowało 500 zł. Wg. mnie rozsądnie. Generalnie jeśli ktoś ma wątpliwości czy wymieniać poduszkę bo silnik lekko już drży to POLECAM! Efekt jest super, żadnych drgań, wibracji itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Tak naprawdę jeżeli pójdzie poduszka olejowa, to wtedy powinno się wymienić od razu wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 U mnie górna poduszka nie poszła i pewnie na szrocie zrobiłaby jeszcze karierę:) Po prostu ma przejechane 260 tyś. km i 10 lat codziennych szarpań się z ciężkim i wibrującym pomysłem Pana Rudolfa Diesla na silnik spalinowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi