Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

11 litrów to chyba za dużo :-(

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Od ponad roku jestem posiadaczem Grand Scenica z silnikiem 2.0 dCi 150KM z automatyczną skrzynią. To nasze rodzinne auto jak jedziemy gdzieś wspólnie (5osobowa rodzina) ale na co dzień jeździ nim żona. Zdarza mi się od czasu do czasu nim przejechać i zawsze mnie zastanawiało wysokie spalanie, tłumaczyłem to sobie tym, że żona robi krótkie przeloty po mieście podczas pracy 5km-stop-7km-stop itd. auto nie ma czasu się rozgrzać i do tego automat. Zdziwiło mnie jednak jak poczytałem trochę raportów spalania i pojechałem nim w trasę. Wszyscy pisali, że powyżej 10l ten silnik nie powinien spalić nigdy, tymczasem nam nie udało się nigdy zejść poniżej 10l. Nawet na trasie autostrada przy prędkościach 140-170 spalanie 11 litrów średnio z trasy Gdańsk-Warszawa. Miasto to 11-12litrów. Co o tym sądzicie? Dla mnie to bardzo wysokie spalanie jak na takie auto, wcześniej mieliśmy Skodę Superb silnik 1,9 TDI z chipem na 170KM i nigdy powyżej 10 litrów nie spaliła czy to podczas energicznej jazdy po mieście jaki i prędkościach autostradowych w niemczech.

Czy jest możliwe że coś jest źle ustawione, czy można jakoś zdiagnozować czy silnik nie spala za dużo paliwa?

Skrzynia ma 6 biegów.

Mam identyczny układ napędowy w swojej Megance.

Dojazdy do pracy to 12-18 km w jedną stronę i przy obecnych temperaturach spalanie wychodzi mi 8,0-8,5l.

Nie jeżdżę jakoś super oszczędnie.

Spalanie przy jeździe powyżej 120 km/h ostro leci w górę.

W moim aucie jak jadę do 120, to spalanie oscyluje wokół 6-7l/100, powyżej 140 spokojnie mogę do tego dodać 2l.

W pierwszej kolejności bym sprawdził stan wężyków do czujników ciśnienia przy FAPie.

Jak łapią lewe powietrze, to wymuszają częste wypalanie filtra, a to mocno podnosi ciśnienie.

Warto wykonać też ogólną diagnostykę silnika.

Całkiem możliwe, że posypał się przepływomierz.

Biorąc pod uwagę, że Scenic jest wyższy i cięższy od Megany, to jednak to spalanie może być jak najbardziej OK.

Przy 5 km silnik nawet nie zdąży się zagrzać.

Włącz sobie spalanie chwilowe, wtedy zobaczysz, że nawet przy hamowaniu silnikiem spalanie nie spada do 0, jeżeli silnik nie jest zagrzany.

Na trasie powyżej 140 km/h Scenic stawia duże opory powietrza, a przy 170 to już praktycznie pchanie ściany przed sobą.

Edytowane przez Pawel

Jeździłem takim przez pół roku. Sprzedałem w zeszłym roku własnie ze względu na spalanie. Tak jak piszesz - po mieście kosmos, ale w trasie mój palił zdecydowanie mniej. Jeżdżę często do Wrocławia i spalał mi na S3 około 7 l przy prędkości około 120 km. Dzisiaj mam 1,9 i powiem Ci, że chętnie bym mimo wszystko powrócił do 2.0 dci. Miałem również automat.

Mój na podobnych krótkich odcinkach też blisko 10 pali a czasem i przekroczy 10. Silnik trochę mniejszy i manual. Więc jakiejś tragedii nie ma jeśli chodzi o miasto. Natomiast w trasie spalanie powinno spaść i to sporo poniżej 11. Sprawdziłbym na początek czy któreś koło nie jest blokowane przez hamulec a następnie zainteresował przepływomierzem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!