Rezus Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Witam, ostatnio podjąłem się samodzielnej wymiany rozrządu w mojej megance silnik 1.6 113KM oznaczenie km4 760 z kołem kzfr i robiłem jak w instrukcji do momentu gdy i tu podeprę się rysunkiem (Rys 1) instrukcja pokazuje że po ustawieniu poziomo wałków rozrządu i zablokowania wału korbowego trzpieniem wkręcanym w blok silnika znaki na kole kzfr powinny być na godzinie 12 tak jak i na wale korbowym. W moim przypadku (Rys 2) zaznaczone na czerwono, jest inaczej jak teraz ustawić, odkręcić koło kzfr i przestawić na godzinę 12 czy zostawić tak jak było. Pilnie proszę o pomoc zwłaszcza na priv sorki za jakość zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffy Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Moim zdaniem jeśli je wymieniasz na nowe to musisz ustawić, tak jak pokazuje instrukcja. Z informacji jakie udało mi się wcześniej wyczytać na temat KZFR wynika, że typowa usterka tego koła to wycieranie się jakiegoś trzpienia. Skutkuje to nie zablokowaniem koła w pozycji wyjściowej "0" i problemami z porannym odpalaniem oraz "terkotaniem". Podejrzewam, że w Twoim wypadku właśnie ma to miejsce - koło nie jest zblokowane i przez to wskaźnik nie jest na dwunastej. W najbliższym czasie też będę wymieniał rozrząd oraz KZFR, jestem ciekaw jak to będzie wyglądało u mnie. Poczekaj niech wypowie się jeszcze ktoś bardziej obeznany w temacie. To co napisałem to tylko moje przypuszczenia. Edytowane 2 Marca 2016 przez Graffy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Upewniasz się, że masz zablokowany wał oraz wałki we właściwej pozycji, a następnie KZFR ustawiasz zgodnie ze znakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieczorny997 Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Witam. Mi mechanik powiedział, że u mnie było podobnie. KZFR było na godzinie 10 w momencie gdy pozostałe znaczniki były na 12. Ustawił nowe koła zgodnie z instrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj-doc Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) @ Rezus Witam. Przygotowując się do wymiany rozrządu przeczytałem twój post. Po rozebraniu osłon sprawdziłem, w mojej Megance wygląda to tak: Zdjęcia robione pod kątem, silnik uniesiony, w rzeczywistości znak ustawiony na godz.12 i w połowie tego wgłębienia widocznego w tle. Przejechane 145 tyś., grzechotania KZFR nie słychać, więc go nie wymieniałem. Pozdrawiam Edytowane 27 Lipca 2016 przez dj-doc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi