gniew1971 Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) Witam, ostatnio w mojej Renault Megane II phI 2005 rok 1.6 16V siadła mi sonda lambda przed katalizatorem. oczywiście po zapaleniu kontrolek diagnostyka na komputerze, wymiana sondy i samochód pracuje normalnie. Jednak przy okazji podpięcia do komputera wyszyły takie błędy jak: błąd czujnik wałka rozrządu i błąd obwodu faz rozrządu. Gość od komputera powiedział, że do wymiany jest czujnik wałka i teraz moje pytanie - gdzie ten czujnik się znajduje? Jak on wygląda i ile kosztuje? Jeszcze raz dodam, że auto chodzi normalnie. Odpala, jeździ, nic nie stuka ani nie puka. proszę o pomoc. Edytowane 18 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Błąd stały czy chwilowy? Jak chwilowy to było skasować i sprawdzić czy się powtórzy za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gniew1971 Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Chwilowy, ale co skasuje to za chwile się pojawia. Dodano: 17 mar 2016 - 13:56 Chyba że lepiej tego nie ruszać jak samochód chodzi normalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Jeśli błąd wystąpił raz, jest tzw: chwilowy/niestały to po skasowaniu nie wróci (jakieś zakłócenia w sieci etc...) to nie ma sensu wymieniać od razu czujnika. Jeśli błąd jest cały czas, nie daje się skasować lub powraca co jakiś tam czas to możliwe że dany element padł już, lub jest na wykończeniu i trzeba myśleć o wymianie, choć czasem powodem takich błędów są kable lub piny we wtyczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gniew1971 Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Czujnik położenia wałka zmieniony - niestety błąd nadal występuje. Może padł KZFR? Dodam że jest oryginalny i zrobione na nim jest 202 tysiące. Czy KZFR powinien się ruszać? Bo mojego nie ruszę w żadną stronę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Może problem leży nie w czujniku, a we wtyczce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gniew1971 Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Wszystko sprawdzone oscyloskopem. Wszystko jest ok. Nie mam pojęcia co może być więcej. A może to kwestia oprogramowania komputera? Czytałem że w serwisie renault za darmo zmieniali w podobnych przypadkach i było dobrze. Ktoś coś więcej na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorzmeg2 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Czy czujnik wałka rozrządu uda się wyciągnąć bez demontaż kolektora ssącego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Da się wyjąc czujnik bez zdemontowania kolektora.Tylko trzeba wyjąc czeqkę zapłonową i włożyc w otwór jakis papier żeby śruba nie spadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi