macqtt Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) Trochę szukałem, ale nie znalazłem identycznego przypadku na forum... Od początku - miesiąc temu wymieniałem sworznie, końcówki dr. i sprężynę. Wiadomo, że trzeba jechać na zbieżność, więc zrobiłem na drugi dzień. Ku mojemu zdziwieniu, po dwóch dniach opony zaczęły mi piszczeć na zakrętach, więc stwierdziłem, że jadę z reklamacją... Na miejscu okazało się, że wszystko się totalnie rozbiega. Zrobili na nowo z jeszcze większą uwagą (zaznaczę, że byłem przy tych ustawieniach i jestem świadkiem, że były prawidłowe) i tak jeździłem sobie przez trzy tygodnie, aż zaczęły na nowo piszczeć opony przy skręcie i nasilają się z dnia na dzień. Teraz zastanawiam się, co robić i jaka jest tego przyczyna i jak to jest w ogóle możliwe? Wiadomo, że muszę jechać na nowo ustawić zbieżność, ale nie chciałbym tam jeździć raz na miesiąc! Dodam, że zawieszenie jest zwarte i sztywne, żadnych stuków, pisków, luzów. Proszę o jakieś sugestie. Gdzie szukać przyczyny? Pozdrawiam. Edytowane 18 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Jeżeli nakrętki na końcówkach były dobrze skontrowane, to warto przyjrzeć się samym drążkom i maglownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macqtt Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 drążki w porządku, a maglownica może mieć wpływ na to,że się koła rozjeżdżają lub zbiegają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Jak najbardziej, jeżeli jest uszkodzona, lub zużyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxTeDYxx Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 1. Stan końcówek kierowniczych 2. Stan drążków kierowniczych 3. Stan tylnych tulei przedniego wahacza 4. Stan przekładni kierowniczej 5. Sprawdzenie "poprawności" przykręcenie amortyzatora do piasty. Jeżeli zmieniałeś sprężyny/amortyzatory pamiętaj że "sprężyna/amortyzator" musi się "uleżeć" i mogą dziać się takie cyrki, trzeba sprawdzić czy dokręcone są wszystkie rzeczy ruszane po tym zabiegu. Mam nadzieję że zastosowałeś "porządne" części zamienne a nie maxgear, fortuna czy magnum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
88michal882 Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) A ja mam to samo, nowy kompletny front tzn. Nowe zawieszenie z oponami a i tak jedzie jak chce, panowie w warsztacie sprawdzili wszystko i rozkładają ręce. Edytowane 20 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 A tył też sprawdzili? W Megane 2 to bardzo słaby punkt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macqtt Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) Dzięki panowie za sugestie, ale okazało się, że to poduszka z łożyskiem od amortyzatora się wyeksploatowała, aż cała sprężyna chodziła przy skręcaniu. Edytowane 28 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi