Miro87 Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Witajcie, Ostatnio w mojej Megane III Grandtour z silnikiem 1.4 TCe pojawił się dziwny problem. Otóż po odpaleniu silnika i ruszeniu z miejsca autko pracowało bardzo nierówno i zapaliła się (migała) kontrolka "check engine". Po przejechaniu paru metrów zatrzymałem się, wyłączyłem silnik, uruchomiłem ponownie i problem zniknął. Po 8 godzinach po wyjściu z pracy to samo. Po zniknięciu kontrolki praca silnika równa, nie zauważam żadnych wahań obrotów itp. Po zatankowaniu przez kilka dni żadnego problemu, kontrolka nie zapalała się, jednak ostatnio rano znowu ta sama sytuacja. Czy ktoś ma może pomysł co może być przyczyną? Problem pojawia się tylko czasami i zawsze na zimnym silniku a po zgaśnięciu kontrolki po kilku minutach wyczekania z włączonym silnikiem jak ręką odjął. Może ktoś spotkał się z podobną sytuacją lub przychodzi mu do głowy w czym tkwi problem? Silnik? Elektryka? Dodam jeszcze, że pojechałem do warsztatu podłączyć autko pod komputer i wyrzucił tylko błąd związany z ilością paliwa na jednym z cylindrów jednak Pan w warsztacie określił go jako sporadyczny i zalecił zmianę stacji benzynowej. Dziękuję z góry za wszystkie sugestie i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian1981 Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Jeśli miga check i szarpie to zacznij od sprawdzenia cewek zapłonowych. Może to być koniec jednej z nich i dlatego auto dziwnie sie zachowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro87 Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Dziękuję za odpowiedź. W takim razie muszę zacząć od sprawdzenia cewek. Jest opcja żeby w jakiś sposób sprawdzić to samemu czy tylko wizyta w warsztacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian1981 Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Miro87 wykręć i sprawdź wzrokowo. Najczęściej jest nalot brązowy na gumowych elementach lub cewki są mokre, może też być przebicie wtedy ciężko to zdiagnozować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi