wkujawa Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 (edytowane) Witam, niestety żywot mojego silnika powoli dobiega końca (brak ciśnienia na 2 cylindrach, zalany olejem, brak mocy, błędy czujników pomimo wymian), silnik to benzyna 1.6 16v K4m z 2005 roku (rozrusznik z tyłu silnika). Czy wie ktoś czy da rada wstawić do tego modelu inny silnik o oznaczeniu K4m 1.6 16v, np. z clio III albo scenica III, z tego co się dowiadywałem to z megane III nie podejdzie ponieważ rozrusznik jest tam z przodu silnika i nie pasuje. Coś słyszałem iż silnik z Renault Clio III 1.6 16V GT 128 KM K4M N862 z 2009 roku by podszedł ale nie wiem ile w tym prawdy. Wiadomo im nowszy silnik tym większa szansa, że dłużej pojeździ, nie chce mi się pakować w jakieś cudo z 2001 roku o przebiegu 30 tys km :) Pozdrawiam. Edytowane 28 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Sprawdzałeś co jest powodem braku kompresji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Wiadomo im nowszy silnik tym większa szansa, że dłużej pojeździ Pewny jesteś tej teorii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkomegane2 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) 200 tysiecy przebiegu na ten silnik to nie jest dużo, nie wiem dlaczego twój jest w takim stanie jak piszesz (może go ostro katowałeś), ale może warto zrobić generalny remont niż bawić się w coś co nie jest pewne? aha i jeszcze jedno to, że silnik jest zalany olejem o niczym złym nie świadczy, wystarczy uszczelnić pokrywe zaworów i problem znika. Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez arkomegane2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi