baq Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Witam! Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem Megane III z silnikiem 1.5 dCi 110KM, przejechane 120k. Na forum widzę, że jest dużo tematów dot. stukania/dziwnych odgłosów silnika, ale u mnie sprawa wygląda trochę inaczej - niepokojące odgłosy metalicznego stukania/terkotania słychać jedynie podczas przyspieszania. Nie jestem w stanie określić skąd dokładnie dobiega ten odgłos, gdyż dzieje się tak tylko podczas obciążenia - na biegu jałowym w całym zakresie obrotów silnik pracuje idealnie. Podczas hamowania silnikiem również jest OK - muszę dodać gazu, żeby było słychać. Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z takim zjawiskiem? Dodam, że nie zauważyłem spadków mocy, szarpania itp. i zastanawiam się, czy jest do oznaka jakichś problemów, czy standardowe zachowanie tego typu silnika. Problem pojawił się mniej więcej po okresowej zmianie oleju/filtrów. Zauważyłem również ciut większe spalanie - wcześniej było to ok. 5.5l/100 teraz jest średnio litr-półtora więcej, a jeżdżę regularnie te same odcinki. Czy może to być: - zawór EGR - kończące się wtryskiwacze? Jest jakiś sposób, żeby orientacyjnie określić czego to może być wina ? Czy w tym modelu można łatwo samodzielnie zdiagnozować/wyczyścić EGR ? Pozdrawiam. Edytowane 29 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 EGR nie ma nic do rzeczy. Sam zmienials olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baq Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Tak, sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechuuu Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 BYć może to przeguby wewnętrzne. Zewnętrzne strzelają jak skręcisz koła na maxa i ruszasz. Wewnętrzne ponoć gdy jedziesz prosto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Podłącz auto pod CLIPa i sprawdź korekty na wtryskiwaczach oraz przepływomierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damn Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Jeśli masz dostęp do rolek, to spróbuj w ten sposób, może to pomoże określić, gdzie leży problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi