FerdynandLipski Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam Forumowiczów :) Nowy sezon, a ja jeszcze myślę nad letnim setup'em :D Spodobał mi się stosunkowo nowy model felg Tomason TN16 w 18" ET40 szer. 8". Zastanawiam się czy będę je mógł założyć bez żadnych modyfikacji do mojej Meg III ph I coupe 1,9 dCi 130HP. Wejdzie bez obcierania i innych problemów 8"? Czy koniecznie do tego dystans? Ma ktoś może zdystansowane koła i podzieli się opinią, fotkami? Albo może ktoś ma wsadzony wspomniany/podobny rozmiar felg u siebie? Druga kwestia to oponki. Wcześniej miałem 225 na 7,5". Z danych producenta wynika, że najlepszym wyborem będą 225/40. Wpadły mi w oko Toyo Proxes T1R, Rainsporty 3 i Vredestein Ultrac Sessanta może ktoś ma, używa i się wypowie? Będę wdzięczny za każdą radę ;) Szerokości! Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez FerdynandLipski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziambel Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Wypowiem się co do Uniroyal, mam i bardzo sobie chwalę, ciche ładne i niedrogie w stosunku do innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskrobany Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja parę dni temu kupiłem felgi w rozmiarze dokładnie takim jak szukasz, czyli 18" ET40 szer. 8". Założone opony w rozmiarze 225/40R18. Wszystko pasuje, nic nie obciera, nic nie haczy :) Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez Oskrobany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubek77 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Ja kupiłem kilka dni temu 18" 8" cala szerokość ET35 i do tego opony 225/40/18.Nic nie obciera,nie trzeba żadnych dystansów.Jeździ sie lepiej w moim przypadku niż na 17" 205/50/17.Opony kupiłem Dunlop nówki z 2016 za 1599zł na alledrogo.Jakas promocja była. Dodano: 15 kwi 2016 - 21:15 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FerdynandLipski Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Bardzo ładnie Ci to koło leży. Mógłbyś wstawić fotkę jak to ET35 na tej oponie siedzi w nadkolu? Bardzo jest schowane? Btw. Zawieszenie masz fabryczne, nie? Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubek77 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Tak zawieszenie mam standardowe. Poki co tylko taką fotkę mam. Koło nie wystaje poza obrys błotnika. Jak znajdę czas to zrobię zdjęcie z góry. Brakuje jakiegoś 1cm może trochę więcej aby koło było na równo z błotnikiem. Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FerdynandLipski Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzięki ;) Z tego co widzę, to bardzo ładnie Ci spasowało. W porządku Ci się jeździ na co dzień? Czy nie zdarzyło się jeszcze zjechać z asfaltu na polną drogę? Myślałem, że coupeta będzie wyglądała jak koza na 18", a tu taka niespodzianka. Znalazłem gdzieś na francuskim forum info i nie wiem czy je dobrze zrozumiałem. Podobno przyczyną, dla której nie ma eibachów -30 do coupe a do GT czy hatchback'a są, jest to że coupe siedzi już w standardzie 15mm niżej. Potwierdzi ktoś? Edit #1 Chyba że Twoje Monaco GP ma inne zawieszenie? Edit #2 Twój przedni zderzak to standard? Takie są we wszytskich phII? Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez FerdynandLipski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubek77 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 ywnietW porządku Ci się jeździ na co dzień? Czy nie zdarzyło się jeszcze zjechać z asfaltu na polną drogę? Polną drogą jeżdze codziennie do domu :) Jest OK .Tez myslalem,ze bedzie sie jezdzilo jak taczką ale pozytywnie sie zdziwiłem ,ze jest lepiej niz myslalem. Chyba że Twoje Monaco GP ma inne zawieszenie? Nie wiem.Chyba standard.Auto mam od listopada. Twój przedni zderzak to standard? Takie są we wszytskich phII? Standard.Taki zderzak maja GT-ki Dodano: 17 kwi 2016 - 22:42 Standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FerdynandLipski Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Dzięki za pomoc! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B88B Opublikowano 3 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Cześć, nie dawno stałem się posiadaczem Meganki 3, obecnie jeżdżę na alusach 16' które chyba zostawię na zimę a na zestaw wiosna/lato/jesień zastanawiam się nad 17 i 18 czy ktoś z Was mógłby powiedzieć coś więcej jak jeździ się Meganką na 18 calowych kołach, komfort itd. ? Dużo pisze się w jakimkolwiek aucie, że przy 18 pogarsza się komfort a jakie są Wasze odczucia, jak zawieszenie czy częściej zużywają się jakieś "części" z zawieszenia itp. ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskrobany Opublikowano 3 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Miałem 17" mam 18" nie "widzę" większych różnic w jakości podróżowania ;) doszło pływanie w koleinach Na pewno zwiększyło się spalanie 205/50 na 225/40 o jakieś 0.2 - 0.4 litra Jak będziesz omijał dziury to nic z zawieszeniem nie powinno się dziać ;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B88B Opublikowano 3 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Mógłby jeszcze ktoś wypowiedzieć się, kto przesiadł się z 16/17 na 18 ? Szukam alufelg i chciałbym koniecznie białe do białej Meganki może ktoś mi jakieś doradzić ? :) Podobają mi się 5/6/7 ramienne i więcej ramienne na felgi.pl nie ma zbyt dużego pola manewru, więc nie wiem czy nie pozostaje mi kupić alufelgi i je przemalować na biało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Ja uciekłem ale w drugą stronę z 17" na 16" - Spalanie deczko mniejsze. - Znaczna popraw komfortu. - Więcej gumy pod felgą i już więcej nie musiałem prostować. :) 17" dwa razy po wjechaniu na niezbyt wielkie dziury. - Łatwiej się prowadzi w koleinach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi