Dako Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam serdecznie, W mojej Megance 1.9d, (1999r) nie domagał bendinks, więc postanowiłem wykręcić rozrusznik i oddać do zakładu regeneracji. Odkręciłem klemy akumulatora, wykręciłem rozrusznik. Po 2 dniach zamontowałem rozrusznik, podpiąłem akumulator i po przekręceniu słychać tylko cyknięcie elektromagnesu, a bendinks się nie kręci. Rozrusznik wymontowany, sprawdzony na stole probierczym pod obciążeniem - na 101% jest ok. Akumulator naładowany, rozrusznik dobrze podłączony. Pociągnąłem nawet masę na rozrusznik prosto z aku. Czy mogło się coś rozkodować? Centralny z pilota działa. Jedyne co zauważyłem, że po przekręceniu stacyjki w pozycje III, na desce wyświetla się STOP i ikona akumulatora. Na mechanice się znam i już w nie jednym aucie wymontowywałem rozrusznik, jednak takie siupy mam pierwszy raz. Co może być tego przyczyną? Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Dako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 A przewód zasilający rozrusznik jest dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dako Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Przewód wychodzi z głównej wiązki, a jego początek pewnie jest gdzieś w skrzynce bezpieczników w komorze silnika? Znajdę jego początek i sprawdzę. Czy mógł się rozkodować ECU w samochodzie, jak był 2 dni bez akku? Rozrusznik, jak i wszystko inne musi mieć swój bezpiecznik. Gdzie on się znajduje w 1.9d? Dziękuję za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Do rozrusznika idą 2 przewody plus oraz masa. Gruby łączy bezpośrednio uzwojenie rozrusznika do klemy plus akumulatora (może to robić przez bezpiecznik CAL), cienki (na wsuwkę) daje sterownie na elektromagnes bendixa. W twoim przypadku piszesz, że słyszysz bendix to raczej cienki jest OK, proponuję przyjrzeć się dokładniej połączeniu akumulator/rozrusznik oraz masie silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Do rozrusznika idą 2 przewody plus oraz masa. Masa idzie przez obudowę rozrusznika, a te dwa przewody są plusami (stały i sterujący załączeniem rozrusznika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Masa idzie prze obudowę rozrusznika Pełna zgoda ale silnik jest umocowany na gumowych poduszkach i do niego należy doprowadzić masę zazwyczaj z karoserii. O tej masie w poście powyżej napisał kolega aston76. Co do zasilania bendixa to w tym modelu raczej nie ma przekaźnika, przewód ze stacyjki poprzez złącze w puszcze z bezpiecznikami pod maską zasila bezpośrednio rozrusznik. Przekaźnik był w pojazdach z automatyczną skrzynią biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dako Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Z całym szacunkiem koledzy, jednak nie mogę się zgodzić, żeby jakikolwiek "+" był na stałe lub po prostu sterowany stacyjką, z pominięciem bezpiecznika/przekaźnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) aniewa oczywiście ale są tacy co w tych dwóch przewodach szukają masy bo ktoś gdzieś napisał że tam powinna być doprowadzona. Dako nie musisz ;) ale jest prosto od plusa akumulatora do jednego z zacisków na rozruszniku. Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez karllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Dako zobacz sobie schemat budowy rozrusznika i znajdziesz miejsce na przewód plus bezpośrednio idący od akumulatora. Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dako Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Czyli sugerujecie, że gruby przewód jest na stałe połączony z akku, a sygnał do rozruchu idzie na "wsuwkę" elektromagnesu? Wszelkie schematy, rozpiski bezpieczników dla mojego silnika są na forum. Szkoda tylko, że zdjęcia były umieszczone na zewnętrznych serwerach, gdzie z czasem są kasowane. Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Dako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 A jak inaczej ma być? Przecież rozrusznik szarpie około 100/200A podczas rozruchu (zależy od mocy). I sprawdź koniecznie przewód masowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dako Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Dziękuję za uświadomienie mnie, jak jest podłączony rozrusznik w osobówkach z tego rocznika :) Sprawy elektryczne ogarnę samodzielnie, w końcu nie ma tutaj dużej filozofii. Proszę tylko o informację na temat immo. Czy jest możliwe jest, że po 2 dniach z odłączonym akumulatorze, komputer auta się "rozkodował" i nie pozwala auta? Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez Dako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi