zibi1961 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Nie wiem czy słyszeliście ,że akcyza na gaz ma się zwiększyć z bodajże 695 zł za tonę LPG do 1100 zł.Cena gazu może więc wynieść ok 2,80 zł/l(przeczytałem na Onet.pl) .Nie wiem czy będzie się jeszcze opłacić jazda na LPG.Dziękujemy ci DONEK ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 jeżeli będziesz miał założoną instalację to będzie się opłacało ( połowa ceny etyliny a gazu zużywa teoretycznie tylko 20% wiecej ). Osoby dopiero montujące instalację będa musiały sprawę przemysleć jak długo będzie sie amortyzować. Do kosztów gazu trzeba doliczyć - droższy przegląd, przeglądy instalacji, filtr gazu, częstą wymianę filtra powietrza i przewodów zapłonowych, no i jeszcze naprawy samej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 marek_c, z tymi przewodami to tylko mógł napisać właściciel diesla. Co do reszty to ołówek i kartka papieru rozwiąże sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 dlaczego? fakt obecnie mam 1.9 dci ale przez ostatnie 6 lat jeździłem na LPG, po pewnym czasie doszedłem do wniosku że aby uniknąć "strzałów" i kłopotów raz w roku ( koniec lata ) wymieniałem świece, przewody zapłonowe i filtr powietrza. Nigdy nie miałem problemów z instalacją, pisze o instalacji II generacji ( chyba ) - silnik czteropunktowy wtrysk paliwa. Teraz przy instalacjach nowej generacji może takich problemów nie ma - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Nie wiem czy słyszeliście ,że akcyza na gaz ma się zwiększyć z bodajże 695 zł za tonę LPG do 1100 zł.Cena gazu może więc wynieść ok 2,80 zł/l(przeczytałem na Onet.pl) .Nie wiem czy będzie się jeszcze opłacić jazda na LPG.Dziękujemy ci DONEK ! Ale te 2,80 to sobie sam wyliczyłeś? Bo akcyza jest naliczana od masy, a my tankujemy w litrach - a to nie jest 1:1. Wzrośnie o znacznie mniej. Co do kosztów posiadania LPG - ja zawsze mówię, że jest to jedyna przeróbka, która sama na siebie zarabia i jeszcze pozwala zaoszczędzić na inne naprawy/wymiany eksploatacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi1961 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Tak to wyliczyli na Onecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 To zalezy też jaką wzięli cenę odniesienia. Wiadomo, że w kraju jest duży rozrzut cen. U mniena (mjenija- jeśli już trzeba) BP jest po 2,16 - po podwyżce nie powinien porzekroczyc 2,50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mad Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 No cóż, ja to chyba skoczę na sznur jak LPG podrożeje :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 a mi to ryba, niech wam drożeje :-P nie mój problem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ziebice1 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Jestem tego samego zdania co "bronius" Gaz jest dobry :P ale do zapalniczek :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 i do kuchenek gazowych oczywiście :P Miłego zajeżdżania auta na kroplówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek42007 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 A ja choć mam gaz to uważam, że z czasem i tak zdrożeje i co najlepsze nic na to nie poradzimy....... :-/ smutne lecz prawdziwe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 a mi to ryba, niech wam drożeje nie mój problem Jakież to polskie :-| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 nie polskie, wszędzie tak jest :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Ja natomiast temat przeniosę, bo robi się wielkie OT, a nic o technice tu nie ma ;-) Mnie to wcale nie cieszy, że galopuje w górę tak jak i wszystko - niestety. Szkoda, że nasze zarobki pozostają bez zmian. :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi