HelloHelpMe Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Witam i z góry przepraszam jeśli temat zamieszczam w nieodpowiednim miejscu, w razie problemu proszę o jego przeniesienie :/ Drodzy koledzy i koleżanki, szczęśliwi i ci mniej szczęśliwi posiadacze Renault, mam do was pytanie i proszę o szybką odpowiedź. Otóż, dziś wracając spokojnie z pracy w momencie zmiany biegu trzeciego na czwarty, silnik nie reaguje na te operacje, bieg wszedł płynnie jak każdy inny jednak zamiast przyśpieszenia był jedynie szum (możliwe, że ze skrzyni) i normalny dla reakcji na pedał gazu wzrost obrotów, po szybkiej redukcji okazuje się, że już żaden z biegów nie działa... po zatrzymaniu auta udaje mi się załapać pierwszy bieg i dojechać na parking, nie przekraczając przy tym 1.5k obrotów, po przekroczeniu tej wartości znowu ten sam problem (brak reakcji na bieg) Auto zgasiłem i po jakimś czasie postanowiłem jeszcze przed wezwaniem pomocy, zaryzykować z jazdą.. Tym razem pomimo szarpania przy ruszaniu auto dało jakoś rade i następne biegi łapały jak należy, dojeżdżając już do domu Renia znowu odmówiła posłuszeństwa, najpierw problem z wbiciem dwójki a już po zmianie biegu szum i zero przyśpieszenia... obecnie stoi już na podwórku i jej nie męczę. Na dniach zabieram ją do mechaniora, przez ten czas pośmigam drugim autkiem, jednak postanowiłem zapytać czy już ktoś z was miał może podobny problem i wie gdzie może leżeć przyczyna awarii, oraz na co powinienem się przygotować, z kosztami itd :/ Z góry dziękuje za pomoc i jeszcze raz przepraszam jeśli nie ten dział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Prawdopodobnie koniec sprzęgła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechuuu Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Sprawdź też przegub. Jak któryś się "skończył" to silnik kręci skrzynią ale półosie kołami już nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HelloHelpMe Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 No właśnie tak też osobiście dedukuje, jako, że w grę wchodzą same trudności z wbiciem biegu co wskazuje na sprzęgło. Podrzucali mi jeszcze myśl przegubu, półośki, zębatych w skrzynce no ale wkrótce się okaże, przygotowuje się na spory wydatek :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Sprawdź, czy nie ubyło płynu hamulcowego, jeśli tak, to poszedł wysprzeglik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Przy walniętym wysprzęgliku można spodziewać się wpadania pedału sprzęgła w podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 A jak już uda się załączyć bieg to silnik ciągnie normalnie, przerabiałem to kilka lat temu jak wysiadł mi wysprzęglik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi