kadziela Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Witam Panowie podjąłem się tematu przekładki silnika 2.0T 874 250KM z Megane III RS do Renault Laguny II Ph1. Auto już wcześniej miało wymienioną skrzynie biegów na PK 018 z półosiami więc mechanicznie jest przygotowane. Większy problem mam z tematem instalacji elektrycznej. Moje pierwsze założenie było aby kupić sterownik EMS 3110 (dedykowany do RS`a), wyłączyć w nim immo i przystosować do starej wiązki elektrycznej Laguny ale niestety nie ma możliwości wyłączenia w tym sterowniku immo. Aktualnie koncepcja jest taka aby wykonać pełną przekładkę instalacji elektrycznej z Megany tzw. zestawy startowy ECU, BSI, karta, blokada kolumny kierowniczej + instalacja elektryczna. Chciałbym kupić ten zestaw i oddać ECU do tunera aby wgrał do niego mapę z 250KM Po rozmowie z tunerem dostałem sugestie, że sterownik od wersji 2.0 16v wolnossącej (taki początkowo chciałem kupić) mimo, że nazywa się Continental EMS3110 to może różnić się od sterownika z wersji turbodoładowanej osprzętem - płyta główna, ilość elektroniki obsługującej czujniki doładowania etc. Problem polega na tym, że ciężko dostać taki dedykowany zestaw z wersji RS ale jest taki zestaw z wersji 2.0 TCE 180KM - link i teraz pytanie czy ktoś posiada informację czy te sterowniki się różnią i czy da radę podmienić w nich mapę ? Numery sterownika Continental EMS 3110 2.0T 250KM - 237100854R link Numery sterownika Continental EMS 3110 TCE 2.0T 180KM - 237100584R Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Po co sobie utrudniasz życie, skoro robisz taki duży SWAP. Sterowniki w Megane III współdziałają z CANem, w Lagunie II PH I CAN jest szczątkowy. Zastanów się nad programowalnym ECU, do którego można wrzucić każdy wsad. Takie sprzęty produkuje się nawet w Polsce. Z Ecumasterem można wręcz robić cuda, nieco mniej zaawansowany, ale i tańszy jest EasyEcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadziela Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) Dziękuje z propozycje z EasyEcu i EMU ale z pierwszym problem jest taki, ze nie będzie obsługiwać elektroniczny moduł przepustnicy i prawdopodobnie zmienne fazy rozrządu (sprzedawca nie potrafił jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie ) a z EMU jest koszt montaż i kalibracja ponieważ impreza zamyka się w okolicach 5k zł. Dlatego też zrezygnowałem ze stand alone na rzecz fabrycznego sterownika z opcja przekładki wiązki elektrycznej. Edytowane 8 Maja 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Tyle tylko, że to Cię może kosztować tyle samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi