Bravo8 Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Witam, ma Grand Scenica II, rocznik 2004, silnik 1.6 K4M 782 . Całkiem nie dawno jechałem kilkaset kilometrów autostradą i wyszła mi dość duża średnia. Zatankowałem do pełna przed Warszawą na A2 i dotankowałem się do pełna przed Szczecinem na S3. W aucie były trzy osoby dorosłe typowej wagi oraz czworo dzieci . Na dachu miałem kufer o opływowych kształtach. W nim jakieś 30-40 kg zawartości. Na autostradzie jechałem z prędkością 120-130 km/h max. Ciśnienie w oponach sprawdzone i 2,5 bara na każdym kole. Średnie spalenie wyszło mi 9,1 litra, nie z komputera ale realne. Wydaje mi się , że to trochę za dużo ale może te typy taką mają . W tamtym roku w tym samy składzie ale z większą wagą jechałem do Chorwacji i komputer w aucie pokazywał mi średnie spalanie na autostradzie 7,6-7,8 l/100km . Nie sprawdzałem po litrach z tankowania. Wiem,że te kompy raczej zaniżają wskazania. Co myślicie ? Może to normalne czy szukać jakiś usterek. W tej chwili auto jest w naprawie u mechanika na inną usterkę i wiem że sprawdzał go rasowym testerem diagnostycznym i nie wykazywał żadnych błędów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 A jaki przebieg ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bravo8 Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 (edytowane) 140 tyś, tzn. tyle na liczniku. Ja jestem 3 właścicielem. Pierwszy właściciel zakupił go w salonie w moim mieście, późnij sprzedał swojej siostrze a ona mi. Więc, hgw. czy był kręcony Edytowane 13 Maja 2016 przez Bravo8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolasov Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 1.6 nie należy do prymusów w ekonomii paliwa ;) Ja Meganką z 1.6 po autostradzie (2 osoby bez bagażu) jadąc ok 120km/h robie 7,5-8,0. Zakładając że jechałeś pod dużo większym obciążeniem i po prostu większym autem jestem w stanie uwierzyć w takie spalanie. Ten motor jest ekonomiczny do 100km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Temat wielokrotnie poruszany na forum. Skorzystaj z wyszukiwarki !!! Temat zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi