Marcin91 Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Cześć. Mam pytanko, czy spotkał kogoś problem z alternatorem dotyczący jakiś dziwnych dźwięków, szurania podobnego do uszkodzonej rolki prowadzącej paska PK ? Mam takie odgłosy i nie jest to KZFR tylko tak jak by alternator ale zanim go wyjmę pomyślałem ze zapytam czy kogoś to spotkało, może jakiś typowy objaw tegoż auta. Pacjent to Megane III 2009 1.6 16V 110KM K4M 140 tys. km. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Nagraj ten dźwięk, a najprościej wykluczyć alternator, sprężarkę klimy i rolki na pasku osprzętu zdejmując ten pasek i odpalając samochód bez niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin91 Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) Dzięki za odpowiedź dla mnie to było jasne dla mechanika nie i spierał się ze mną że to nie rolka, więc zmieniłem mechanika, wziąłem się za to sam. Kupiłem rolkę z Elstermanna EL0075 oraz pasek Gates 6pk1203 i wymieniłem. Podczas wymiany uruchomiłem też silnik na krótką chwilę i była cisza więc wstępnie wykluczyłem rolki rozrządu (chyba, że dopiero pod obciążeniem by szumiało). Ale po złożeniu na nowej rolce i pasku CISZA jak makiem zasiał. Rolka sfałdowana, prawie przetopiona, jeszcze z indeksem INA oraz pasek pewnie pierwszy montaż bo conti i już zmęczony życiem. Silnik pracuje tak jak zdrowe k4m. pozdro dla kumatych :) p.s nie ma to jak samemu zrobić coś przy furze przy piwku. Edytowane 23 Maja 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi