Lukew73 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Witam Wszystkich, od paru miesięcy mam Fluence'a z silnikiem benzynowym 1.6 K4M838 i zauważyłem, że po wciśnięciu sprzęgła obroty silnika wzrastają z 750 na ok. 900. Natomiast po uruchomieniu rozgrzanego silnika obroty spadają poniżej 750 i dopiero po chwili osiągają tą wartość. Wyczyściłem i przyuczyłem przepustnicę oraz czujnik MAP, ale nic się nie zmieniło. Jest to dla mnie o tyle dziwne, że w moim poprzednim Scenicu z silnikiem 1.6 K4M858 nie było takich objawów, czyli po wciśnięciu sprzęgła obroty się nie zmieniały, a po uruchomieniu rozgrzanego silnika obroty spadały do 750 i stały w miejscu. Czy ktoś spotkał się z takim zachowaniem silnika? Pozdrawiam Łukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Dzieje się tak przy włączonej i wyłączonej klimatyzacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukew73 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Nie ma znaczenia, czy klima jest włączona, czy wyłączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 22 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Warto by było sprawdzić czujnik temperatury i podciśnienia powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukew73 Opublikowano 26 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 Dzięki Paweł. Czujnik podciśnienia przeczyściłem specjalnym sprayem, a czujnik temperatury powietrza dolotowego wymieniłem na nowy. Mam clip'a i dzisiaj, po nocy, porównałem wskazania czujników temperatury powietrza dolotowego i cieczy chłodzącej - różnica 0,2 st. C, więc zakładam, że są sprawne. Tak sobie myślę, że może to kwestia oprogramowania i należałoby je zaktualizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek65 Opublikowano 26 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 Ja w swoim mam podobnie, a że jest to mój pierwszy Renault to myślałem, że tak ma być jako, że pedał sprzęgła ma czujnik wciśnięcia pedału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukew73 Opublikowano 26 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 (edytowane) Tomek, a u Ciebie też obroty spadają poniżej 750 po uruchomieniu rozgrzanego silnika i dopiero po chwili osiągają osiągają tą wartość? Edytowane 26 Czerwca 2016 przez Lukew73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek65 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Nie zwróciłem uwagi, sprawdzę, z tym że jak mam rozgrzany silnik to od razu przełącza mi się na gaz. Z tego co zwróciło moją uwagę, to przy zapaleniu zimnego silnika obroty idą na ok. 1500obr.i spadają do normalnych poniżej tysiąca. Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Tomek65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukew73 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Na zimnym u mnie jest tak samo. Tylko po uruchomieniu rozgrzanego silnika spadają poniżej 750 i dopiero po chwili osiągają tą prędkość. Wymieniłem dzisiaj o-ring na czujniku podciśnienia i 2 razy było dobrze, czyli po uruchomieniu rozgrzanego silnika obroty spadły do 750 i na nich się zatrzymały. Ciekawe czy może być to kwestia nieszczelności tego czujnika? Swoją drogą mogłoby być lepsze jego mocowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_fsw Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Możesz podać wymiary oringu od czujnika podciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukew73 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Ten, który jest niżej (u mnie zielony) 6,8 x 1,9 , a ten wyżej (u mnie czarny) 6,3 x 2,4 - zastosowałem o większej średnicy, żeby ciaśniej siedział. Przed montażem o-ringi posmarowałem wazeliną techniczną, żeby ułatwić montaż i zapobiec ich uszkodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek65 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Ja zaobserwowałem u siebie, i na gorącym silniku mam tak samo jak na zimnym, po odpaleniu obroty idą ponad 1000, i schodzą na 750. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukew73 Opublikowano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Dzięki Tomek. Niestety uszczelnienie czujnika podciśnienia nie pomogło. Coś u mnie jest nie tak. Jutro jadę do serwisu. Może oni coś wymyślą. Dodano: 03 lip 2016 - 20:21 W serwisie nic nie wymyślili. Sprawdzili wersję oprogramowania. Jest najnowsza. Wyczyścili jeszcze raz przepustnicę. Stwierdzili, że wszystko jest ok i że taki "urok" tych silników. Chyba będę musiał się do tego przyzwyczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi