onifer Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Pomóżcie proszę. Sytuacja taka: od jakiegoś czasu przy rozgrzanym silniku stojąc na światłach, parkingu itp. na luzie, zaczęły mi falować obroty silnika. Tzn. jak normalnie zawsze wskazówka obrotomierza jest ciut pod tą kreską rozdzielającą 10 i 5 czyli przypuszczam że koło 7500 obrotów, to ostatnio silnik zaczął nie równo pracować i wskazówka tak ze 3-4 mm schodzi poniżej tego co było i z powrotem wraca ciut poniżej tej kreski minimalnie. Tak to by wyglądało jakby obroty wahały się między 7500 a 6500 na moje oko. Jaka może być tego przyczyna? Gdzie szukać? Czy przyczyną może być nieszczelny układ dolotowy powietrza do silnika (wiem, ze na 100% jest nieszczelny gdyż w zimie jak zasysał silnik zimne powietrze to obroty trochę wariowały raz w górę i raz w dół). No ale teraz jest lato, upał. I drugie pytanie czy może mieć to związek z utrudnionym odpalaniem silnika czy raczej to osobna sprawa? Od jakiegoś roku bujam się z problemami z odpalaniem. W zeszłym roku wymieniłem czujnik położenia wału (Bougicord), była poprawa zniknął problem na nie cały rok a teraz znowu się zaczęło- dzisiaj na gorącym silniku kręciłem z 5 razy i nic. Podociskałem kable i popukałem lekko w ten czujnik, ale też podociskałem kable na reszcie czujników które widziałem przy silniku (więc nie wiem co tak naprawdę pomogło) i silnik narazie odpala? Czy to możliwe, żeby znowu wysiadał ten czujnik? I czy może to mieć związek z tym falowaniem obrotów (nie zawsze się to zdarza, co jakiś czas). Proszę o pomoc kogoś kto temat ogarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 przypuszczam że koło 7500 obrotów, Takie obroty "na luzie" to mają silniki turbinowe. ;)Uszczelnij dolot, wyczyść przepustnicę, przy okazji wyczyść czujnik położenia wału. Wtedy dopiero będziemy się zastanawiać co jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onifer Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 No fakt wygłupiłem się z tym dodaniem zera:D A coś jeszcze jeśli chodzi o to utrudnione odpalanie oprócz czujnika wału? Nie wierzę, że mógł się zabrudzić w rok czasu na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Wszystkie wtyczki(połączenia) mają być czyste, sztywne i pewne. Jeżeli tak nie jest to płyn kontaktowy w dłoń i do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi