Prezes Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 I tylko jemu można ufać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Marcin__ Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 Dzięki wszystkim za opdowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markoni Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Mam taki problem: 1. Po 3-4 dniowym postoju auta w garażu (silnik 1.9D) wskażnik poziomu oleju pokazuje [ ----] i silnik nie chce zapalić (zapala po bardzo długim kręceniu rozrusznikiem). Po zapaleniu i krótkiej jeździe wszystko wraca do normy. Wskaźnik pokazuje [oooo--] i autko zapala "od dotknięcia". 2. Codziennie rano jak przekręcam kluczyk to wskaźnik raz pokazuje [oooooo] innym razem [ooo---] a jeszcze innym [oooo--] itd. Na bagnecie jest zawsze taki sam poziom (ok 3/4) Pytanie: Czy problem z uruchomieniem silnika ma związek z tymi wskazaniami poziomu oleju? Czy też są to dwa oddzielne problemy? Może ktos miał coś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Jak chcesz porównywać wskazania na desce z bagnetowym i w ogóle odczytywać je poprawnie to bezwarunkowo samochód musi stać na równej (nie pochyłej) powierzchni. Być może komputer korzysta ze wskazań poziomu oleju i gdy stwierdza za niski poziom -------- to nie pozwala odpalić silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Pozwala, pozwala. U mnie czasem nie kontaktuje wtyczka od tego czujnika i wyswietlacz pokazuje ----- Silnik odpala bez problemu. Dla spokoju ducha nieraz w takim wypadku sprawdzam na bagnecie. Jeżeli poruszam wtyczą to po przekręceniu kluczyka jest już ooooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Lewy, ale masz benzyniaka. Tak najprościej to odpiąć mu wtyczkę i sprawdzić zachowanie samochodu. Komputer na pewno zapisuje wtedy błąd (miękki) kasowalny odłączeniem na chwilę akumulatora (bynajmniej w moim przypadku- testowałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRACHU Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 No to może ktoś wie gdzie jest wtyk od tego czujnika w silniku E7J. Lewy dowiedziałeś się gdzie jest ten czujnik?? Podziel się informacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 To zależy tez od silnika. W moim jest tak jakby od tyłu silnika. Po stronie przegrody. Bagnet tez mam z tyłu silnika. W innych wersjach czujnik był po stronie przedniej, obok filtra oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRACHU Opublikowano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2007 To zależy tez od silnika. Ja mam 1.4 e 1996 r 8V. Silnik E7J. Bagnet wchodzi tak jakby z lewej strony silnika w głąb komory. Czujniiki znalazłem na bloku 2 ale nie bardzo wiem od czego są. Znajdują się po prawej stronie filtra oleju. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 Jeden od ciśnienia oleju, drugi od poziomu. Poczytaj WKŁ. Tam masz opisane. JA też mam E7J i obok filtra nie mam zadnego czujnika. To miałem na myśli pisząc "zależy od silnika". Ważne jest tez z którego roku. Mój jest ostatnią wariacją na temat E7J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRACHU Opublikowano 24 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 "Lewy"Jeden od ciśnienia oleju, drugi od poziomu. Czyli Zeby zadziałał mi wskażnik analogowy na desce do którego muszę się wpiąć. [ Dodano: 2008-02-26, 19:48 ] Może ktoś się orientuje czy taki czujnik będzie się nadawał do megi 1.4B 1996 http://www.allegro.pl/item315718524_renaul...ju_1_4_1_7.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czacha Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Odkopię temat, bo też mnie ostatnio zastanawiają wskazania poziomu oleju. Na bagnecie wychodzi 4/6. Może minimalnie więcej. Komputer pokładowy pokazuje natomiast 6/6. Gdy na bagnecie było 3/6 wyświetlacz pokazywał 5/6. Wygląda na to, że wskazania komputera są zawyżane o 2 kreski. Czy u Was jest podobnie? Gdy włączył mi się kiedyś komunikat "uzupełnij olej" na bagnecie miałem 3 lub 2 kreski jeszcze na pewno. Komputer pokazywało 0, jednak po ponownym uruchomieniu silnika wskoczyło na właściwy poziom, tzn. zgodny z bagnetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi