Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy podobny temat już był, ale ja nie odszukałem...Dzisiaj wymieniałem w swoim aucie cały tunel środkowy bo kupiłem taki z podłokietnikiem. Podczas tej pracy odkryłem ciekawą rzecz przy hamulcu ręcznym, jakiś patent poprzedniego właściciela pewnie. W korytku między fotelami w tunelu bez podłokietnika mały kawałeczek był zaklejony taśmą, nie zrywałem jej bo myślałem że pęknięty plastik czy co, nie przeszkadzało mi i mało mnie interesowało. Dzisiaj demontując to wszystko ujrzałem co zakrywała taśma.

To naprawia usterkę dźwigni ręcznego jak się okazuje. W korytku ktoś zrobił otwór, gdzie zaczepił sprężynę, a drugi jej koniec zaczepiony jest o zapadkę ręcznego, tę którą odciąga się przez naciśnięcie guzika na dźwigni. Po zdjęciu sprężynki okazuje się, że zapadka nie wraca na swoje miejsce po zwolnieniu przycisku, a więc nie da się zaciągnąć ręcznego, co wyjaśnia stworzenie ciekawego patentu. Moje pytanie to czy ktoś spotkał się z taką usterką i wie jak to naprawić po bożemu? W sumie nie wiem czy zastosować ten patent ponownie i zrobić dziurkę na montaż tej sprężynki?

Dodano: 25 wrz 2016 - 21:50

Próbowałem znaleźć tę część, ale za nic mi się nie udało...Zamieszczam zdjęcie o co mi chodzi, zapożyczyłem fotkę jakiegoś kolegi tutaj z forum. Czerwone kółko to zapadka, która się nie cofa sama i nie zaczepia się o zębatkę. Zielona kreska to sprężynka, którą ktoś domontował. Z jednej strony zaczepia o tę zapadkę, a drugiej jest zaczepiona o korytko schowka w podłokietniku, dzięki temu sprężynka dociąga zapadkę do zębatki. Jeśli ktoś wie jak to naprawić albo chociaż jak się nazywa ta część to będę bardzo wdzięczny.

thumb_hosting_zdjec_1474832867__reczny.jpg