Skocz do zawartości

Przełącznik zespolony - który

ixar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Muszę wreszcie wymienić przełącznik zespolony na nowy. Używki nie chcę, bo nie wiadomo kiedy w takim taśma strzeli.

Znalazłem numer części 8200216462 oraz kilka zamienników 8200216444 8200216459 8200480340 8200480339 8200216456 8200216454.

Pytanie - czy wszystkie te części są takie same? czy któraś z nich jest ulepszoną wersją mojego przełącznika. Mój model miał wadę, kaseta z taśmą się zluzowała co skutkowało blokadą zębatki i zerwaniem taśmy.

Chciał bym model pozbawiony tej usterki (jeśli taki istnieje), ktoś ma wiedzę na ten temat?

J.

Taśmę można naprawić, np w elcars Kaczory. Robiłem u nich taśmę do scenica II i działa bezproblemowo.

Nówka w ASO to koszt ok 900zł. W tej cenie można naprawić taśmę 9 razy :-)

Czytaj ze zrozumieniem, nie interesuje mnie reklama jakiejś firmy dłubiącej w taśmie od poduchy, tylko nowy przełącznik.

Poza tym kto kupuje w ASO jak w internecie za 350 można kupić.

cytowanie

Edytowane przez meganecoupe02

Przeczytałem ze zrozumieniem - nie mam z tym problemu.

Napisałeś, że taśma się zerwała, więc napraw i miej spokój na następne kilka lat. Usterka, która u Ciebie wystąpiła nie jest popularna, nie jest to standard w tych autach. Ja bym na siłę nie szukał problemu.

W kwestii ceny - 350zł - tak mi dobry znajomy załatwi, nie wnikam czy to bez vatu z upustami czy inny sposób.

Niestety nikt mi nie odpisał na pytanie. Dla tych którym się wydaje że rozumieją co czytają, napiszę jeszcze raz - czym się różnią numery części podane na początku, może jest jakiś katalog gdzie mógł znaleźć różnice. Jak pisałem wcześniej, ten problem pojawiał się w wielu megankach, wystarczy spojrzeć na allegro, gdzie pełno przełączników z zerwanymi taśmami.

W renówce z numerami części jest tak, że jedna część może być produkowana przez 10 lat bez żadnej, nawet najmniejszej zmiany, ale za to numer części może się w tym czasie zmienić kilkadziesiąt razy. Jak masz podany jeden numer oryginału i kilka innych numerów jako zamienniki, tzn, że jak wsadzisz którąkolwiek część z wymienionych numerów to musi działać.

Zerwanie taśmy w megane/scenic II to normalna sprawa, bo te auta mogą mieć już nawet i 14 lat. Są firmy, które wstawiają nowe taśmy do starych pająków i dają na to gwarancję.

Jak Ci nadal brakuje informacji, to w ASO z uśmiechem na twarzy poinformują Cię o różnicach w przełącznikach zespolonych. Oni na pewno siedzą i po godzinach rozkręcają takie części do ostatniej śrubki, żeby móc później poinformować klienta o różnicach. Tym bardziej, że taki klient pojawia się zapewne raz na kilka lat :mrgreen: