kubaserek Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Cześć, Szukałem na forum, lecz nie znalazłem odpowiedzi na problem, który dotknął moją Megankę (1.6 16V benz aut., przeb obecnie 118 tys). Mianowicie, po kupnie (07.16, przeb 112tys) od razu wymieniłem rozrząd (bez zmiany koła zmiennych faz rozrządu), wszystkie oleje, filtry. Około 2 tyg później (po trasie ~1200km) zaczął delikatnie wariować. Problem polegał i nadal polega na tym, że niezależnie od biegu, na którym samochód pracuje, przy dodawaniu gazu (zarówno gdy robię to delikatnie jak i przy wyprzedzaniu), samochód traci moc (jakby paliwo nie dochodziło) na ok 3-4 sekundy i nagle znowu zaczyna normalnie pracować. Dzieje się tak średnio 5 razy na trasie ~100km. Odkryłem stosunkowo niedawno, że gdy to się stanie, a ja podniosę pedał gazu i znowu nacisnę - samochód jedzie normalnie. Pojechałem do zakładu, w którym wymieniałem olej skrzyni biegów (SAMKO, prof serwis) - podłączyli pod komputer - skrzynia luksus. Wyskoczył jedynie błąd "czujnik położenia wałka rozrządu" - czujnik został wymieniony - problem pozostał. Następnie wraz z mechanikiem pomyśleliśmy, że może to był potencjometr pedału gazu i przepustnica. Jak pomyśleliśmy tak zrobiliśmy - części zostały wymienione - problem nadal trwa. Wymienione zostały również świece. Filtru paliwa nie posiada moja Meganka, więc to również odpada. Samochód normalnie odpala niezależnie od pogody i temperatury. Silnik na niskich jak i wysokich obrotach pracuje równo. Ładnie wchodzi w obroty, strzałka stoi w miejscu. Mechanik powiedział również, że koło faz rozrządu jest w porządku (nie słychać głośnej pracy, żadnych odgłosów). Przyznam szczerze, że już zgłupiałem i szukam pomocy wszędzie, ponieważ jest to dosyć droga zgadywanka. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i ma jakąś podpowiedź? Edytowane 2 Listopada 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) Podobne objawy są gdy uszkodzone są czujniki na pedale sprzęgła lub hamulca. Czasami jest to potencjometr gazu, a czasami tamte czujniki. Mam takie same objawy, ale bardzo rzadko występują i nie chce mi się na razie grzebać. Ale napisz jak Ci poszło. Edytowane 2 Listopada 2016 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2891 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Witam. Mam podobny problem ze spadkiem mocy na kilka sekund w trakcie rozpędzania. Jak masz jakiś pomysł to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaserek Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Panowie, należy mi się order złotej łopaty za odkopanie tak starego tematu. Przypomniałem sobie o tym forum po zmianie z Megane II na Megane IV i przeglądam wątki. Udało się to naprawić zaraz po poście mireczka01 - to był czujnik hamulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi