Skocz do zawartości

Po wymianie BSI nie wstają zegary

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem! po przełożeniu bsi (oraz innych gratów ale to szczegół) z Megane II PhI do PhII nie włączają mi się zegary. Wersja N3 oba. Po wyjęciu i włożeniu bezpiecznika zegary budzą się do życia i wszystko działa w 100% do momentu jak zgaszę i zamknę samochód. Mogę nawet go nie zamykać ale musi upłynąć ta minuta czy ile zanim wyświetlacz się wyłączy. kontrolka od immo normalnie mruga na zamkniętym. Po otwarciu też. mimo niedziałających zegarów samochód daje się odpalić i większość rzeczy działa. Nie wydaje dzwięków np o nie wyjętej karcie po zgaszeniu czy zapalonych światłach. Po włożeniu starego bsi wszystko gada jak powinno. Vin w nowym bsi zmieniony na prawidłowy. Co jeszcze mogę zrobić? Clipa nie posiadam, mam interfejs Delphi ale żadnych błędów nie pokazuje. Na nie włączonym wyświetlaczu nie mogę się podpiąć do tej sekcji.

Próba wstawienia starego bsi od Ph2 (ale z skopiowanym softem tym od Ph1) dawała te same objawy. Czemu po wyjęciu i włożeniu bezpiecznika wszystko gra i buczy? tak jakby licznik nie wybudzał się po upłynięciu x czasu bezczynności.

Poza tym, gdzie nie szukałem to wszędzie piszą, że przy wymianie samego Bsi najważniejszy jest numer wyposażenia N. Nie ma nic o wersji PH

Edytowane przez dusza1212

I właśnie dla tego , że jest inna komunikacja pomiędzy BSI a licznikiem nie można do PH I wstawić licznika od PH II ,aby mieć komunikaty po polsku. Nie wstają zegary ,po zamknięciu samochodu.Ja rozwiązałem to tak , że pod zamek drzwi zamontowałem przekaźnik z opóźnionym działaniem 3 sekund , którym odłączam masę licznika .I licznik działa.

Wszystko fajnie, sam zrobiłem coś podobnego, ale dla mnie jest to rozwiązanie tymczasowe. Jeśli bsi może być (podobno w ramach jednego N) wymieniane bez przeszkód to skąd te problemy? fizycznie mam w tej chwili bsi od phII a jedynie soft ze względu na immo od phI skoro tak to może coś wymaga aktywacji przez clip?