Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Elektronika Megane II coś nie tak :/ pomocy: (:(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam Renault Megane II 1.9dci 120km KM 2004r HB Kupiłem ja z miesiąc temu i ostatnio zaczęło jej odwalać to znaczy :) Rano wsiadam do auta, odpalam auto, ładnie odpaliło ale nie działa ogrzewanie, klima tylko podświetlają się przyciski a także wyświetla mi się stop, cały czas service i ABS trakcja i poduszka (poduszka pali mi się od kupna) a także nie działa prędkościomierz, po prostu wskazówka stoi :/ A najlepsze to że dojechałem do szkoły zgasiłem, odpaliłem to samo ale postała godzinę, podchodzę do auta odpalam, wszystko działa ale kilka minut jazdy zgasiłem, stał z 40minut odpalam znowu to samo, ujechałem z 500m, zgasiłem odpaliłem i jest ok :/ i tak w kółko :/ wyświetla mi się, że elektronika uszkodzona i że blokada kierownicy defect tak przetłumaczyłem z niemieckiego :/ co może być przyczyną? Bo już nie mam siły na nią:/ Naprawdę pomóżcie może ktoś miał taki problem ;/

Edytowane przez aston76

wyświetla mi się stop cały czas service i ABS trakcja i poduszka (poduszka pali mi się od kupna) a także nie działa prędkościomierz po prostu wskazówka stoi

Sygnał o wartości prędkości pojazdu jest wysyłany do wskaźnika po CAN z sterownika ABS który oblicza ją na podstawie sygnału z czujników prędkości obrotowej każdego koła. Więc to wskazuje na brak zasilania sterownika ABS. Więc trzeba sprawdzić jak się ma jego zasilanie (wtedy kiedy występuje usterka i wtedy kiedy nie występuje). Druga sprawa to przestudiować schemat instalacji i szukać punków wspólnych dla elementów które nie działają.