Skocz do zawartości

Elektryka w Megane II 1.6 16V

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Jestem posiadaczem Megane II 1.6 16V od nie dawna praktycznie od dwóch miesięcy.Poprzedni samochód volvo v40 rozbił mi kompletnie(kasacja)pijany kierowca,ponieważ potrzebowałem szybko samochód mój wybór padł na megane II 2004 r.ale do rzeczy.W megance odkryłem przewód dodatkowy który nie jest zamontowany fabrycznie ale dołożony rodzaj mostka między 4 cewką wys.napięcia a czujnikiem temperatury bardzo mnie to zdziwiło nie mam pojęcia o co chodzi i dlaczego własnie tak.Samochód jeździ nic się nie dzieje normalnie odpala.Może ktoś z forumowiczów wie dlaczego tak ktoś zrobił a może to świadczy o jakimś uszkodzeniu i ktoś poszedł po najmniejszej linii oporu i zamiast naprawić uszkodzenie zrobił mostek.Druga sprawa jaka mnie nurtuje to gaz założony w megance jest jak by dedykowany do tego samochodu ponieważ na sterowniku widnieje vin samochodu i tutaj podejrzewam kłopoty w razie awarii instalacji gazowej.Sterownik jest Eurogas. Podejrzewam że cała instalacja gazu jest typu G3 popularna w Holandii.Na razie nie mam z nią problemu ale tak na przyszłość może ktoś z forumowiczów podpowiedzieć czy ktoś to naprawia w Polsce.Sam na razie widzę problem z filtrem fazy lotnej wydaje mi się że jest od początku zamontowania gazu w samochodzie bo filtr też jest Eurogas a samochód na gazie przejechał prawie 150000 tyś.Muszę go wymienić ze względu na wtryskiwacze keihin które są czułe na nieczystości i by nie odmówiły posłuszeństwa.Proszę jeżeli ktoś z forumowiczów może pomóc na temat mostka o którym pisałem i rozwiać wątpliwości co do gazu to bardzo proszę.