dreq02 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Witam, mam teraz obecnie megane 3 ph3. Pod zderzakiem znajdują się listwy czarne jak w większości samochodów. Ogólnie w każdym je zawsze demontowaliśmy bo garaż mamy wjeżdżany pod domem ( ze skosa). I wjeżdżając do garażu te listwy trą o podłogę. I tylko one. Chciałbym je zdemontować. Jak to można zrobić? Patrzyłem pod spód ale w tym samochodzie wydaje się to nie takie proste jak w poprzednim megane I ph1. Wiem, że to chroni i słyszę o krawężniku ale częściej będę parkował w garażu niz najeżdżał na krawężnik. A nie chce sytuacji, że o coś zaczepię i odegnę / urwę itp przedni zderzak. Zawsze jeździłem bez tego i nigdy nic złego się nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogin74 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Piszesz o owiewkach kół? W megane I ich nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 nie, pisałem, że mam już m3. chodzi o te listwy: Regulamin forum jasno mówi o zasadach zamieszczania zdjęć :!: - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogin74 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Aby zdemontować tzw. hokejówkę musisz wymontować osłonę zderzaka. Przymocowana jest na: dwie śruby po każdej stronie, cztery na środku, na krańcach nity. Po lekkim podlewarowaniu przodu auta można to zrobić nawet bez kanału :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Sam hokej mocowany jest we wpusty zderzaka i potrzeba zdemontować kilka spinek z drutu, i chyba jakieś wkręty lub nity na krańcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 nie ma żadnych śrubek. Już dziś po demontażu, bez podnośnika się nie obędzie. Potrzeba zdjąć dolny plastik z przodu między zderzakiem a plastikiem silnika. W tym czasie po bokach są nity metalowe - cęgami ciężko jak i kombinerkami. Trzeba je rozwiercić - wiertarka poszła w ruch. Dodatkowo po jednej śrubie przed kołem do błotnika aby dostać się do tych nitów. Dopiero wtedy możemy wyjąć plastik spodni a potem tę listwę - trzeba uważać w czasie szarpania by równo wyjąć i nie połamać niczego. Dodatkowo inne kołki. Po zdjęciu skręcamy i warto tam gdzie były nity albo dać wkręty grubsze. Pracy na jakąś godzinę i bez podniesienia samochodu bardzo ciężko to zrobić. Niestety ta "przyjemność" kosztowała mnie 40 zł. W innych starszych samochodach wystarczy o coś zahaczyć i same spadają, tutaj nie. Ale do garażu już wjeżdża się fajnie bez zahaczania o podłogę. Samemu ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi