bigtomi Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 (edytowane) witam czy ktoś próbował z klapą bagażnika w scenicu iii generacji zrobić automatyczne otwieranie klapy https://www.youtube.com/watch?v=ZtxeyR0uWa8 http://www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=13507 http://allegro.pl/wlacznik-zblizeniowy-bistabilny-12v-60w-i6678592484.html http://sprezynyzywocki.pl/oferta/ Edytowane 26 Stycznia 2017 przez bigtomi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Ja próbowałem. Teoretycznie. Elektronikę da się łatwo opanować. Problem w siłownikach. Ciasno jest na jakiekolwiek sprężyny. Jak mechanicznie to komuś ruszy to się pobawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigtomi Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Tak myślałem że z otwieraniem coś się wymyśli ale ma to sens tylko mając kartę wolne ręce ja tak mam więc będę kombinował wymiana siłowników na takie aby weszła sprężyna i zobaczymy co się będzie działo czy otwiera klapę zachęcam do realizacji tego pomysłu Regulamin pkt. 5.7 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) Trochę szacunku dla czytających. -Prezes Edytowane 27 Stycznia 2017 przez Prezes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Jak ogarniesz te siłowniki to napisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigtomi Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) lufa. mówisz że z elektroniką niema problemu jak to ogarnąć żeby zamek tylnej klapy się otwierał po zbliżeniu nogą pod zderzakiem jakiś pomysł co potrzebuje jakie części i gdzie co kupić no i podłączenie bo sprężyny już zamówiłem Regulamin pkt. 5.7 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) Trochę szacunku dla czytających. -Prezes Edytowane 30 Stycznia 2017 przez Prezes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zrób podnoszenie to się pomyśli. Miałem w planach wykorzystać moduł z antenami od Niemców. Używany do zdobycia za 120 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Elektrycznie to nie problem , większy problem to sprężyny aby samo otworzyło klapę i dało się w miarę lekko zamknąć Do elektryki to potrzebny czujnik zbliżeniowy impulsowy i podłączyć pod przycisk klapy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigtomi Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Ok odezwie się jak zrobię klapę Edytowane 29 Stycznia 2017 przez bigtomi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Ten czujnik z postu pierwszego nie nadaje się. Jest bistabilny i optyczny. Powinien być pojemnościowy. Są takie ale i tak pewnie wymagają wiercenia w zderzaku. Nie ma co kombinować. Lepiej wykorzystać tak jak pisałem gotowy moduł z vaga. http://www.audipiter.ru/forum/topic/48453-opisanie-ustanovka-virtualnoi-pedali-otkryv/ On działa na ruch (zmianę / zaburzenie częstotliwi w polu anten.) Trzeba z niego pobrać impuls np 1s. O ile klapa nie będzie otwierać się gwałtownie to wystarczy podłączyć równolegle do przycisku klapy. Jeżeli trzeba odskakiwać to ten impuls steruje przekaźnik czasowy który, dopiero z opóźnieniem około 2s wysyła impuls do przycisku. Ten pierwszy impuls można wykorzystać do sygnalizacji otwierania. Sygnalizator akustyczny, optyczny ( o ile wyjście prądowe by pozwoliło przez dwie diody można kierunkowskazów użyć). Do tego zabezpieczenie by moduł nie działał przy załączonym zapłonie. By nie było przypadku, gdy klapa sama się otwierała. Karta w torbie na tylnej kanapie, w bagażniku (kilka razy tam ją wiozłem) i podjeżdżamy pod coś co aktywuje moduł. Pierwszy raz gdy spojrzałem na te siłowniki pomyślałem o tym że zamiast sprężyn jakieś dodatkowe wypychacze / siłowniki do odepchnięcia klapy by się przydały. I teraz czytając jak to w ww Touran się tym posiłkują, myślę że to może się udać. Dużo przy tym eksperymentowania więc życzę cierpliwości i samozaparcia. Kibicuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigtomi Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 A może coś takiego tylko żeby działał odwrotnie trzeba by było zastosować przekaźnik http://allegro.pl/wylacznik-meblowy-led-sensorowy-irs01-zblizeniowy-i5197908677.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Nie czytałeś uważnie. Jak wyobrażasz sobie utrzymanie go w czystości pod zderzakiem. A jak chcesz pokombinować to lepiej nada się Elektromagnetyczne czujniki parkowania EPS. Edytowane 29 Stycznia 2017 przez lufa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigtomi Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 cinas. lufa. może dam sobie spokój z tym otwieraniem na zbliżanie nogi. Powiedz czy można zrobić otwieranie klapy bagażnika z karty przecież jest tam przycisk otwierania ale żeby zwalniał zamek to by mi wystarczyło czy klipem to można zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Przycisk otwierania zezwala w UCH na otworzenie klapy , nie ma opcji aby zwolnił zamek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Nie poddawaj się! Otwieranie z karty to zbędny szpan. Jeżeli nie chcesz inwestować w ciemno kup sobie dwa http://allegro.pl/przycisk-hermetyczny-hq-ip66-10a-12v-1xno-i6690444301.html podłączysz je równolwgle ze sobą i przyciskiem w klapie. Przyciski umocuj pod lampą wstecznego i przeciwmgielnego zabezpiecz przed wilgocią. W taki prosty sposób też zadziała. Jeżeli będziesz zadowolony z działania samej klapy to się coś bardziej treściwego wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Najpierw jak na moje to do opanowania jak pisałem otwieranie i zamykanie , resztę się opanuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi