waldek42 Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Pytanie do naszych mechaników: Czy są problemy z odkręceniem śruby na wale głównym. Będę sam wymieniał rozrząd a nie mam klucza udarowego. Nie chciałbym, żeby zaskoczyła mnie niemoc przy odkręcaniu. W tutorialach nie doczytałem się czy są sposoby na zablokowanie koła pasowego do odkręcenia tej śruby. No i czy warto jeszcze coś zrobić przy okazji tej roboty. Tak chciałbym zrobić na cacy, żeby piwo smakowało najlepiej. Pozdrawiam 1.5, 74KW, K9K 728 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Najlepszy sposób to zdjąć rozrusznik i wsadzić duży śrubokręt w wieniec zębaty na kole zamachowym. Rozrusznik i tak musisz zdjąć by założyć blokadę wału korbowego. Ja tak zawsze robię i nie mam problemu ani z odkręceniem ani z zakręceniem tej śruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Jeśli śruba była dokręcana zgodnie ze sztuką, nie powinno być żadnych problemów z jej odkreceniem. Nie wiem jak jest w 1.5 dci ale w 1.4 jest otwór w obudowie skrzyni biegów, przez który można włożyć duży śrubokręt aby zablokować wał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) W dziale download masz serwisówki i tam w instrukcji wymiany rozrządu dla twojego silnika jest napisane: "Wymontować koło pasowe wału korbowego akcesoriów, blokując koło zamachowe silnika za pomocą śrubokręta". Tak, że zrób tak, jak mówili przedmówcy. Bynajmniej nie używaj blokady górnego martwego punktu wału korbowego do odkręcania, bo się wygnie. Edytowane 4 Lutego 2017 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek42 Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Dziękuję za odzew. Jak się tylko ociepli to będę robić samodzielnie I zobaczymy jak to będzie wyglądać. Ja lubię takie wyzwania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edison Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Tylko żeby Cię to wyzwanie nie kosztowało 4tys zł jeżeli chodzi o silnik na siemensie jak popełnisz błąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi