[email protected] Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Witam, mam dwa problemy z prawym reflektorem soczewkowym w MII 2006: 1) problem z soczewką - jest luźna, porusza się w lampie w kierunku góra-dół, żarówka natomiast siedzi sztywno w oprawie. Można to jakoś naprawić, przymocować? Jak poruszam ręką przez otwór serwisowy oprawą żarówki to na ścianie rysuje się albo pozioma łamana wyraźna linia światła albo taka sama linia tylko z jasnym polem pod nią i to wydaje mi się jest efekt pożądany, tyle że w tej pozycji nie chce się utrzymać oprawa wraz z soczewką. 2) reflektor nie ma chyba osobnej regulacji świateł drogowych i mijania a mam wrażenie, że wiązka światła drogowego w tym (prawym) reflektorze świeci mocno do osi pojazdu i w górę. Nie świeci równolegle z wiązką światła mijania jak w lewym. Można to przez to, że diagnosta reguluje tylko światła mijania i tak ustawia reflektor żeby one były w normie nie zwracając uwagi na drogowe. Reflektory to oryginały, auto bezwypadkowe. Mam również wrażenie że świecą dużo gorzej niż kiedyś, chociaż żeby coś w nich zaśniedziało nie zauważyłem. Jakieś czyszczenie wchodzi w grę? Dzięki i pozdrawiam, Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) W megane II ph2 jest też z dołu reflektora regulacja na boki. Z tym że jakby nie regulować to zawsze soczewka świateł mijania porusza się z odbłyśnikiem świateł drogowych. Dobrze sprawdzić prawidłowe osadzenie żarówki H1. jeśli jest rozbieżność miedzy drogowymi (mi kiedyś źle siadła) Może być luz miedzy gniazdem żarówki H7 a odbłyśnikiem. To częsty przypadek jak ktoś przesadza z siłą przy wymianie żarówki.Trzeba wyjąć lampę i ocenić dokładnie co się stało. Edytowane 12 Lutego 2017 przez elwik1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Diagnosta badający światła może sprawdzić prawidłowość ustawienia snopa światła w poziomie? Nigdy się z tym nie spotkałem, zawsze badają tylko ich zasięg, to samo dotyczy świateł drogowych, czy je też się bada? Masz rację z tą siłą wymiany żarówki H7, prawdopodobnie była nadmierna i coś się tam w końcu przestawiło:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Zawsze kręcą imbusem na silniczku, ustawiając zasięg- czyli góra dół. Śruba regulacyjna na boki jest z samego dołu i szczerze powiem że raczej nie da się nią kręcić bez zdemontowania reflektora. Mogę się mylić. Co prawda mam reflektory Xenonowe, ale regulacja ręczna jest taka sama jak w H7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Jakoś tam myślę da się podejść od strony nadkola, tylko nie wiem czy przez otwór serwisowy czy trzeba zdjąć całe nadkole. Doczytałem klucz 6mm - tylko jak to działa, wkręcanie przestawia w którą stronę? Kręcimy samą śrubą czy całym tym (chyba) plastikowym krzyżem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianprzy Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Niedawno wyjmowałem reflektory oba - szły do regeneracji. Ta regulacja ze zdjęcia jest trudno dostępna ale możliwa do wykonania przez otwór w nadkolu prawym.Wykręcanie śruby regulacyjnej powoduje przesunięcie kierunku świecenia w prawo - mijania i drogowe razem. Regulacja w pionie jest tylko na silniku - może trzpień napędowy wyjechał z zaczepu na reflektorze ? Chyba jednak demontaż da odpowiedz... Edyta.Sześciokąt jest całością z trzpieniem krzyżowym.Może się dać kręcić palcami. Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez marianprzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 W prawo przy lewym reflektorze? W prawym tak samo czy na odwrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianprzy Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Piszesz o prawym reflektorze. Odpisałem o prawym .Lewy przy wykręcaniu śrubki przesunie snop światła w lewo."Przez otwór w nadkolu prawym " nie wyregulujesz lewego reflektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi