zuk30 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Wyczytałem że silnik 1.4 ma prędkośc maksymalną ponad 170 km/h Mój Scenic maksymalnie jedzie 135 km/h i rozpędza się do tego bardzo długo i wolno. Obroty są niby wszystko jest OK ale jedzie się dramatycznie. Co może być powodem takiego zachowania samochodu ? Mam słabe sprzęgło i widze w tym powód ale mi ktoś "mądry" powiedział że wymiana sprzęgła nie przywróci mi większej prędkości i powód musi być inny? jakies pomysły, od czego mam zacząc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek evo Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Podjedź na porządną diagnostykę oraz polecam wizytę na hamowni. 135 km/h to jest jakaś tragedia. Prawdopodobnie masz jakąś usterkę (i być może nie jedną) bo nie sądzę aby silnik był w aż tak opłakanym stanie. Trzeba diagnozować i dobrze było by sprawdzić moc i przyczynę jej utraty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Auto masz od nowości ?? Przebieg niewielki ??? . Wymiana filtra paliwa, powietrza, świec, kontrola szczelności układu dolotowego oraz stanu hamulców i sprzęgła - to podstawowe czynności poprawiające parametry użytkowe silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuk30 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 (edytowane) Po co mnie przedrzeźniasz /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ od nowości nie, sprowadzony z Niemiec z przebiegiem 96 tyś W zasadzie chodził OK po sprowadzeniu. Gdy zaczął nierówno pracować silnik /po sprawdzeniu na CPILie / wymieniłem jedną cewkę i potencjometr pedału gazu - bo takie pokazywał błędy. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Żona nim normalnie jeżdzi do pracy. ale jak ja się przejechałem po normalnej drodze to dramat z tą prędkością i przespieszeniem. Chwilowo nie mam kasy na jakąs diagnostykę w ASO czy jak słyszę hamownię i szukam samemu jakiegoś rozwiązania tego problemu. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Może faktycznie trzeba by wymienić filtry, świece, może pozostałe cewki ? Regulamin pkt. 5.6, 5.7, 5.9, 5.13 - Prezes Edytowane 5 Czerwca 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Jakie to są przebiegi ? Jeżeli po mieście i krótkie jazdy, to trzeba solidnie przegonić furę ( ok.100 km ) i dać zdrowo po garach, aby przewentylować komory cylindrów i katalizator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuk30 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 żona jedzie około 40 km dziennie po autostradzie i około 8 km miasto Stara sie jechać dynamicznie ale się nie da, maks 135 km.h auto pojechało :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Dać zdrowo po garach - tzn.wysoka prędkość obrotowa silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomqu86 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 (edytowane) "Dawanie po garach" tu raczej nic nie da chyba ze mysz siedzi w wydechu . Jak nie masz kasy na diagostyke to pozostaje sprawdzenie świec (wykręć i zobacz w jakim są stanie) filtr powietrza też nie zaszkodzi wymienić. Dolot nieszczelny nie wpłynąłby bardzo na vmax w tym silniku. Zła kompresja też raczej dawałaby jakieś inne oznaki poza mocą. Jeżeli nie ma innych objawów to jednak podjechałbym podpiąć pod clipa bo inaczej to będziesz szukał w ciemno. Sprzęgło musiałoby się mocno ślizgać (w sumie to cały czas) żeby aż tak ograniczać prędkość maksymalna Edytowane 5 Czerwca 2017 przez tomqu86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Podpięcie pod clipa u kumatego mechanika - jest zawsze wskazane W drugiej kolejności, droższej ; -kontrola i wymiana pozostałych cewek, -kontrola szczelności zaworów i luzów zaworowych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuk30 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Na pierwszy rzut zamówiłem świece i filtry, od tego zacznę, bo to wymienię sam i niewiele to kosztuje. Jak się nic nie poprawi to wymiana cewek /póki co wymieniłem jedna bo tak pokazała diagnostyka przy nierównym działaniu silnika/, na koniec zostawię diagnostyke w ASO /bo pewnie ze 200 zł wezmą za podłączenie i znalezienie problemu/ :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Napisałeś, że masz słabe sprzęgło, może się ślizga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek evo Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zanim zaczniesz wymieniać pół auta znajdź ogarniętego mechanika z Clipem, który zrobi porządną diagnostykę. Jak auto jedzie 135 km/h to coś mocno jest nie halo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi