flowgrid Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Cześć Macie jakieś sprawdzone techniki mycia samochodu myjką bezdotykową w myjni, aby samochód był dokładnie umyty? Po każdorazowym myciu niestety nie udaje się dokładnie umyć samochodu. Pozostaje taki szary brudny nalot. Wycieracie czymś karoserie samochodu do sucha po myciu myjką bezdotykową? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) Niestety taki urok myjek bezdotykowych, a im ciemniejszy kolor tym gorzej. Jakieś powłoki, woski czy ceramika lekko wpływa na usunięcie brudu. Możesz wspomóc się dobrą chemią, obojętną pianą aktywną ale i tak lekki nalot zostanie. Myjka bezdotykowa to sposób na takie "codzienne" mycie, auto brudne, a z daleka wygląda na czyste. Jeżeli ma być czyste, to tradycyjnie, dwa wiadra i rękawy do góry. Wycierać? Absolutnie nie, podrapiesz. No chyba, że należysz do mniej wrażliwych. Mam sąsiada, co kilka dni, auto myje na sucho, szmatą przeciera całe auto. Dumnie twierdzi, że auto ma zawsze czyste i "błyszczące" :) Lakier masakra, ale on chyba tego nie widzi. Edytowane 25 Lipca 2017 przez Lelupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mih00 Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Bez ściery się nie obędzie, myjka bezdotykowa dobra na przepłukanie auta z grubsza. Te chemie ,które lepiej domywają auto np. na BP zawierają mikrogranulki - ale dla lakierów z gównolitu (ekologicznych) niestety też to nie jest dobre. Ja jestem wyznawcą metod tradycyjnych. Spłukać pod ciśnieniem z grubsza brud i potem klasyka na 2 wiadra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Jeszcze trzeba mieć gdzie z tymi wiadrami ganiać:) Zaletą bezdotykowych jest dostępność 24h. Ja czas dla samochodu mam z reguły w okolicach północy. Bezdotykowe pozostają jedyna opcja. Na tradycyjne myjnie w większości trzeba się teraz umawiać - mała szansa załapać się w drodze po pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Podpowiem jak robi znajomy. Jedzie na myjkę, wrzuca parę złotych, płucze wodą, nanosi aktywną pianę i ręcznie szczotką z miękkim włosiem leci całe auto. Następnie spłukiwanie + wosk i twierdzi, że czyste. Ja jestem zwolennikiem myjni ręcznych. Odstawiam na pół godzinki i komplecik zrobiony. Samo mycie ogarniają w 15 minut. Jedyny minus, że trzeba się umawiać na godziny. Bywa, że z braku czasu płuczę na bezdotykowej (tak jak piszecie skuteczność mizerna) lub pozwalam sobie na szczotki na Shellu (ponoć mniej rysują). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flowgrid Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 (edytowane) Czy ścierkę z mikrofibry można używać do osuszania karoserii samochodu po myciu? W specyfikacji ścierek jest informacja, że niby nie rysują lakieru na 100%. Macie jakieś praktyczne doświadczenia w tym temacie? Gdzie myjecie auta sposobem "dwa wiadra i rękawy do góry"? Nie mieszkam w domku jednorodzinnym i niestety nie ma gdzie takim sposobem umyć samochodu. Edytowane 26 Lipca 2017 przez flowgrid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 (edytowane) W domu jednorodzinnym również nie możesz myć auta na dwa wiadra, no chyba, że nie masz sąsiada, który może Cię zakapować na straż miejską/wiejską/policję. Miękka ścierka z mikrofibry jest ok do osuszania samochodu pod warunkiem, że umyłeś go na tyle dobrze, że nie został na nim brud. Na pewno nie do osuszania samochodu po myciu na tzw. "karcherze". Najlepsze jest suszenie na dwa etapy, najpierw większość wody zgarniasz miękką dedykowaną do tego ściągaczką, a później miękka szmatka z mikrofibry. 53 minuty temu, flowgrid napisał: Nie mieszkam w domku jednorodzinnym i niestety nie ma gdzie takim sposobem umyć samochodu. Ja też nie dlatego polecam znaleźć sobie dobrą myjnię ręczną i korzystać z ich usług. Edytowane 26 Lipca 2017 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi