filolog10 Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Dzień dobry. Od kilku dni jestem właścicielem Megane III 1.5 Dci 110 km. Dziś zauważyłem "bezpański" wężyk, który znajduje się pomiędzy silnikiem a chłodnicą, gdzieś tak na samym środku szerokości samochodu. Wygląda jakby był klejony, naprawiany. Nie mogę jednak znaleźć miejsca gdzie ten wężyk ma być podłączony. Wężyk biegnie pionowo gdzieś pod spód silnika. Jest to wężyk sztywny i chyba jest odpięty z obu stron, ponieważ da się łatwo i bez oporów wdmuchiwać do niego powietrze. Jako, że na pewno jest tu wielu fachowców, to proszę o wyjaśnienie co to za wężyk, gdzie ma być prawidłowo podłączony i do czego służy. Wrzucam zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Nie wiem do czego jest dokładnie (pewnie jakieś podciśnienie), ale szukaj jego wejścia ok. 20 cm na prawo od filtra oleju i 20 cm w dół od żółtego korka wlewu. Jest właśnie w takim miejscu, że przy wykręcaniu filtra pewnie go ktoś wyjął przez przypadek lub celowo (jest tylko wciskany). Żeby zobaczyć otwór na ten wężyk musisz się mocno pochylić, bo on idzie delikatnie do góry (użyj latarki). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Jest to rurka do odprowadzania ewentualnych wycieków paliwa pod spód samochodu. Widoczny króciec powinien być wciśnięty w plastykową osłonę silnika, w dolnej części za rurką od wlewu oleju. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filolog10 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Bardzo dziękuję na info. Wężyk był urwany podczas wymiany filtra oleju ponieważ jest niemal na filtrze - jest sztywny i pękła jego końcówka gdy go przesuwano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k3848 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Połączyłem dwa tematy w jeden - mireczek01 Witajcie. Prosiłbym o pomoc w identyfikacji luźnego wężyka (w miarę sztywnej plastikowej rurki) Chyba nie jest bardzo ważna - nic strasznego się z autem nie dzieje ale jednak: jakby ktoś zorientowany mógłby ją zidentyfikować a dodatkowo wskazać miejsce wepchnięcia końcówki ;) byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Połączyłem oba tematy - mireczek01 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k3848 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Dziękuję kolego Trochę się naszukałem ale w końcu udało się znaleźć otwór. Wrzucam zdjęcie dla potomności ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megi_wloc Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 U mnie pękł mi jeden z ząbków tej wtyczki, czy ktoś wie jak ona się nazywa , gdzie ją znaleźć ? przeszukałem chyba cały internet na różne sposoby i nie mam pojęcia jak to odnaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Nie wiem czy znajdziesz sam wężyk ale razem z osłoną jest do kupienia. Dwie przykładowe aukcje: http://allegro.pl/clio-iii-1-5-dci-element-oslony-silnika-i6072761106.html http://allegro.pl/oslona-silnika-renault-dacia-1-5-dci-175b11122r-i7310794760.html Numer części 8200905370 . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi