DD11 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Witam, mam Megane II z silnikiem 2.0 16V (F4R) i mnie ciekawi jakie powinno być prawidłowe ciśnienie kolektora ssącego? Ponieważ u mnie na luzie pokazuje w granicach 330-370 milibar. A ktoś mówił że prawidłowe to max 250... Wie może ktoś ile powinno prawidłowo wynosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Czy to jest wartość ciśnienia czy podciśnienia w kolektorze ssącym ? W temacie " Przestawiony rozrząd czy coś innego " , mowa jest o wartościach 43-46 ??? Zobacz ; Diagnostyka czujnika ciśnienia absolutnego w kolektorze dolotowym silnika, cz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DD11 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Komputer pokazuje "Ciśnienie" w kolektorze ssącym, w tamtym moim temacie chodzi o coś innego a tutaj właśnie w tym kolektorze. Z tego tematu co Pan podał wnioskuję że komputer ma mylącą nazwę i podaje podciśnienie ponieważ jak to jest tam napisane, że przy wzroście obrotów parametr maleje a przy spadku obrotów wartość rośnie. Dodam że wszystko szczelne i sprawne, ale chciałbym wiedzieć jakie powinny być dobre wartości dla tego silnika. Jedyne co znalazłem to ta wartość ale dla silników 1.4 i 1.6 w tym temacie gdzie to właśnie pisze że max to 250 a inny że 320, więc czy jako że mam większy silnik to ten wynik jest dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Drgania i problem z odpalaniem - czy został rozwiązany ? W silnikach benzynowych 1.4, 1.6 16V podciśnienie w kolektorze dolotowym powinno oscylować w granicach ; 32 +/- 4 kPa (320 +/- 40 mbar), czyli w przedziale 28 do 36 kPa , wg. kolegi zalecki74 . Dla silnika 2,0 - wynik powinien być podobny wg.mnie Wartości 43 - 46 ( domyślnie kPa ) wg.mechanika i diagnoza - przestawiony rozrząd , U mnie na luzie pokazuje w granicach 330 - 370 milibar , czyli 33 kPa do 37 kPa . Podciśnienie w kolektorze , powinno się mierzyć przy prawidłowej temperaturze silnika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DD11 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Drgania to był problem związany z poduszkami silnika. Problem z odpalaniem od jakiegoś czasu się nie pojawia więc nie wiem czy został zlikwidowany czy dalej będzie się pojawiał. Mam rozumieć że silnik ma sobie pochodzić żeby złapał temperaturę i wtedy dopiero podpiąć kompa żeby pokazał jaki jest pomiar? Jakby wynik był zbyt wysoki jak piszesz to przestawiony rozrząd, a czy byłyby jeszcze inne objawy tego? I jeżeli to nie rozrząd to byłyby inne typowe diagnozy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) O tamtych problemach warto napisać to w odpowiednim temacie, dla potomnych ( co zrobiłeś ) Przestawienie rozrządu to spadek mocy, zwiększone zużycie paliwa, wydłużony czas wtrysku, ale Ty napisałeś " chodzi idealnie, wszystko sprawne, przyspieszenie jest, super jazda etc... tylko tyle, że wg gazownika nierówno troszkę chodzi i że jest niby rozrząd przestawiony . " Masz obiekcje to trzeba podpiąć pod clipa Na wartość podciśnienia w kolektorze ssącym ma wpływ ; 1/ nieszczelności połączeń w układzie dolotowym ; złej jakości filtr powietrza lub źle założony , zatkany wlot do filtra, zbyt mały przekrój dolotu, zatkany przewód serwa, zatkane serwo, uszkodzony zawór recyrkulacji par benzyny lub sparciałe przewody do zbiornika z węglem aktywnym i do zbiornika paliwa, przytkana odma olejowa , zły stan uszczelek pod kolektorem ssącym , zanieczyszczona przepustnica , uszkodzone uszczelki , nieszczelność montażu czujnika ciśnieniowego , nieszczelne uszczelki /podkładki wtrysków , 2/ przestawiony rozrząd 3/ za małe luzy zaworowe, 4/ przytkany katalizator , Edytowane 16 Września 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DD11 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) Tak jak kolega Andrzej pisał prawidłowe podciśnienie (komputery diagnostyczne mogą podawać tą wartość jako ciśnienie) kolektora ssącego w tym silniku 2.0 16V powinno wynosić na luzie ok. 32-38 kPa (czyli w parametrach rzeczywistych pojazdu 320- 380 milibar). U mnie na luzie przy zagrzanym silniku jest w granicy 340 więc wszystko jest ok. Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez DD11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi