PoProstuMariusz Opublikowano 1 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 Witam, Niestety w moim aucie obróciła się jakiś czas temu panewka, jako naprawdę wybrałem wymianę słupka silnika (włożone nowe panewki), osprzęt przełożony, dodatkowo doszła wymiana sprzęgła, z racji tego że dwumasa była w dobrym stanie to ją zostawiłem. Rozrząd był robiony 11 miesięcy temu i został też przełożony poza paskiem. Po drodze doszła też wymiana alternatora. Po wymianie pokonałem ok 700km i niestety silnik od pewnego czasu wydaje dwa niepokojące dźwięki. Być może były od początku wymiany ale zdecydowanie mniej słyszalne. 1. Jako pierwsze zauważyłem pohukiwanie na niskich obrotach (ok 1200). Celowo na takich nie jeżdżę ale jest to słyszalne przy ruszaniu, przy dojeżdżaniu do świateł itp. 2. Jako drugie pojawiło się terkotanie silnika, słychać tu również pohukiwanie. Terkotanie przestaje być słyszalne przy ok 2000 obrotów Mechanik wymienił już jeden rolkę, ale to nie rozwiązało problemu, teraz sugeruje wymianę rozrządu. Nie jestem co do tego przekonany bo wymieniany był 11 miesięcy temu i chodził jak w zegarku. Co do dwumasy to nie było z nią najmniejszych problemów, przy wymianie sprzęgła była też sprawdzona. Czy macie jakieś sugestie co to może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 2 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 (edytowane) Z którego roku auto? Jaką ma moc ? Niestety w moim aucie obróciła się jakiś czas temu panewka, jako naprawę wybrałem wymianę słupka silnika - napisałeś . Podstawową przyczyną obrócenia panewki, zatarcia wału jest za słaba pompa olejowa oraz małej średnicy otwory w wale korbowym. Zmodernizowano pompę olejową dopiero od 2006 r. Należy jak najszybciej wymienić pompę olejową na mocniejszą, jeżeli tego nie zrobiono . Nic nie napisałeś jak sytuacja wyglądała z wałem korbowym . Co do terkotania i pohukiwania , to w pierwszej kolejności należy zdemontować EGR , przeczyścić go, jak i cały układ dolotowy, oraz sprawdzić drożność magistrali olejowej turbiny , odmy i zaworu odmy olejowej Edytowane 2 Września 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoProstuMariusz Opublikowano 2 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Cytat Z którego roku auto? 2006 Cytat Jaką ma moc ? 78KW - 105/106 km Cytat Nic nie napisałeś jak sytuacja wyglądała z wałem korbowym . Wał korbowy był zatarty, 2 mechaników stwierdziło że nie podejmą się szlifowania, 3 kolejnych radziło wymianę silnika, stąd też wymiana słupka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 2 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Skoro to jest wersja z mocniejszą pompą olejową, przebieg niezbyt duży, to co było powodem zatarcia wału ? Brak oleju ?? niewłaściwy olej silnikowy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoProstuMariusz Opublikowano 2 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Po prostu taki już urok tego silnika (pomimo wersji z mocniejszą pompą olejową): Cytat Przez cały okres produkcji nie udało się wyeliminować drugiej typowej wady silnika, czyli szybko zużywających się panewek. Przebieg 120-140 tys. km oznacza, że w silniku może dojść do obrócenia się panewki bądź zatarcia się wału na panewce. Olej regularnie wymieniany co 15000 km, adekwatny do silnika, ostatnia wymiana 9000 km przed obróceniem panewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Po przeczyszczeniu EGR, polecam zaślepić go. Sprawdzić ciśnienie oleju na gorącym silniku ; - na wolnych obrotach ; min. 2,5 bar - na wyższych obrotach ; ok. 6,5 bar , w razie niedomagań wymienić pompę oleju na oryginał . Stosować filtr oleju marki purflux lub mann, wymiana oleju co ok.12000 km , olej full syntetic . Kupować markowe paliwo + olej 2T do paliwa , dbać o turbinę + zalecenia wcześniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MechanikAmator Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Olej do 2t w silniku 4t ? Chcesz narazić kolege na czyszczenie również kolektora wydechowego, lub zapieczenie świec żarowych? W razie potrzeby wymiany po prostu sie urwią. Zadam takie pytanie. Sprawdzałeś stan poduszek silnika? ( Z moich doświadczeń do 2000 obrotów najbardziej nim kołysze.I jeszcze jedno pytanie objawy są na włączonej sprężarce klimatyzacji czy nie?. Sprawdź to. A próbę olejową możesz zrobi z racjii, iż nowy silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoProstuMariusz Opublikowano 3 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Cytat Sprawdzałeś stan poduszek silnika Jedna poduszka jest lekko pęknięta, a druga jest w dobrym stanie. Tej pierwszej poduszki bym za te objawy nie winił, jeżdżę już z taką jakiś czas, a z racji tego że 3, 4 miesiące temu miałem problem ze stukami (łożysko) to jeździłem w pełnej ciszy w aucie (przed i po wymianie łożyska) i nie było słychać najmniejszego terkotania. Dodatkowo mechanik przy wymianie i przy szukaniu przyczyny terkotania sprawdzał poduszkę i według niego nie jest ona tutaj problemem. Cytat objawy są na włączonej sprężarce klimatyzacji czy nie? Niezależnie od tego czy jest włączona czy nie, objawy występują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Dnia 3.09.2017 o 07:35, MechanikAmator napisał: Olej do 2t w silniku 4t ? Chcesz narazić kolege na czyszczenie również kolektora wydechowego, lub zapieczenie świec żarowych? Radzę uzupełnić wiedzę na temat dodawania oleju 2T do paliwa a nie pisać takich głupot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoProstuMariusz Opublikowano 10 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Sprawdziłem jeszcze raz dokładnie miejsce występowania tego pohukiwania i przy EGR jest cicho, dźwięk jest słyszalny z centralnej części silnika. Po zdjęciu plastikowej pokrywy silnika jest najlepiej słyszalny przy przyłożeniu ucha pomiędzy 2 a 3 wtryskiem, ale jednak dobiega gdzieś z głębi silnika. Czy myślicie że mechanik może mieć rację i jest szansa że jest to problem rozrządu? A czy macie może jeszcze jakieś inne sugestie odnośnie pohukiwania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) Należy wymienić uszkodzoną poduszkę bezwarunkowo plus zalecenia wcześniejsze aby wyeliminować jak najwięcej powodów . Koniecznie podpiąć pod clipa Czy silnik nie wpada w drgania ? Czy nie ma objawów podobnych jak przy padniętej panewce ? Może wtryski zostały zamienione miejscami ?Spisać kody z wtryskiwaczy i porównać je z zapisanymi w komputerze auta Edytowane 11 Września 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igorz Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Dnia 2.09.2017 o 14:34, Andrzej-2010 napisał: Skoro to jest wersja z mocniejszą pompą olejową, przebieg niezbyt duży, to co było powodem zatarcia wału ? Brak oleju ?? niewłaściwy olej silnikowy ?? Pewnie opiłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoProstuMariusz Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Cytat Czy silnik nie wpada w drgania ? Nic ponad normę Cytat Czy nie ma objawów podobnych jak przy padniętej panewce ? Słychać tylko to co na filmikach, a w zasadzie turkotanie jest cichsze niż na filmie. Cytat Może wtryski zostały zamienione miejscami ? Postaram się sprawdzić Mechanik jeszcze raz przesłuchał auto. Uważa że za pohukiwanie odpowiada któraś z rolek rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) W tytule jest określenie " terkotanie " i dlatego ta sugestia z podmianą wtrysków Kolego igorz - opiłki też były, tylko w oleju Edytowane 15 Września 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi