Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nierówno odpala przy włączonej klimie

filolog10

Rekomendowane odpowiedzi

Naszukałem się na forum i nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu.

Megane III 1.5 Dci 110 km. Ma niewiele ponad 70 tys. (pewności nie mam, ale duże prawdopodobieństwo).

Gdy zapalam samochód na zimnym silniku i silnik startuje razem ze sprężarką klimatyzacji - (klimatyzacja włączona na panelu sterowania) zauważyłem, że po odpaleniu silnik przerywa podobnie jak benzyniak, który nie pali na jeden cylinder. Przechodzi mu po około minucie i pracuje już prawidłowo.

Natomiast gdy zimny silnik zapalam bez włączonej klimatyzacji (brak obciążenia sprężarki) odpala normalnie i równo.

Gdy samochód ma włączoną klimatyzację nic dziwnego się nie dzieje, jeździ normalnie, klimatyzacja dobrze chłodzi.

Nie wiem, czy to coś z silnikiem, czy to wina sprężarki?? Auto pokazuje  od kilku tysięcy km średnie spalanie 6.5 l.    

Sprężarka załącza się kilka chwil po uruchomieniu silnika nie startuje przy odpalaniu tylko chwilę po. Może to jakiś zbieg okoliczności. Ja bym zacząło od sprawdzenia Clipem, może pokaże jakiś bład 

Edytowane przez kowalikd

Dzięki z rady- w każdym razie zawsze jak zimny silnik startuje wraz z włączeniem się panelu klimatyzacji to startuje nierówno a gdy startuje bez włączenia panelu klimatyzacji zawsze startuje równo. 

Czy przytarty kompresor, który stawia większy opór można jakoś samemu wyczuć, są jakieś objawy?

Czy słabe ciśnienie w cylindrach przekłada się w prostej zależności na odczucie, że auto muli i jest słabsze niż powinno? Bo ja odczuwam, że ma dobrą moc i przyśpieszenie też ok.

Edytowane przez filolog10

Przyszło mi teraz do głowy, a akumulator masz dobry? Może przez to słabo odpala przy włączonym panelu klimy. Kompresor raczej masz dobry tam może być uszkodzone sprzegiełko które napędzane jest paskiem i ono załącza klime, ale skoro mówisz, że możesz ją wyłączyć to jest sprawne. Ogólnie nie powinna się włączyć jeśli jest za mało czynnika, a gdyby nie była sprawna to raczej by hałasowała. Co to za auto kupione? Długo masz? Coś było robione ostatnio? Najlepiej jskbyś nagrał film jak odpala z klima i bez 

Edytowane przez kowalikd

Auto mam od lipca, akumulator wymieniłem na nowy bo był padnięty. Rozrusznik jest sprawny, kręci szybko. Klima chłodzi dobrze- chłód leci kilka sekund po odpaleniu. A to nierówne palenie to może wina jakiegoś czujnika może ?? Jak pisałem auto ma moc i sprawnie przyspiesza. Nic mnie podczas jazdy nie niepokoi.

Jeszcze jedno co zauważyłem:

Odpaliłem zimny silnik bez klimy (chodził równo) i od razu za 2-3 sekundy włączyłem klimę. Silnik zaczął utykać- chodzić nierówno jakby na 1 nie palił. Przeszło mu za około minutę. Widać więc, że na zimno obciążenie klimą powoduje nierówną pracę. Czy to nie będzie przypadkiem za niskie ciśnienie sprężania na jednym cylindrze? Gdy łapie trochę temperatury to pierścienie go uszczelniają i ciśnienie sprężania rośnie?? 

Jest to możliwe czy nie? Bo jak pisałem auto ma kopa i zbiera się dobrze.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
        • +1
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!