Mareczek1950 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Witam serdecznie . Mam w swoim aucie, Renault Scenik 1.6 16v,taki problem ze jezdzi długo na ssaniu , nawet gdy osiągnie temperaturę 90 stopni ale oczywiście później obroty z 2000 / 1700 spadają powoli no normalnych obrotów . Nie dziwiłoby mnie to za bardzo jak by nie zaczęło się to nie dawno. moje pytanie czy ktoś miał taki przypadek u siebie i czy rozwiązał go sam ? , jeśli tak to prosze o pomoc .Z góry dziekuje i pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Jesteś pewien, że jest to 16V, bo ssanie to silnik krokowy w 8V. w 16V dawkę paliwa reguluje czujnik temperatury płynu. Może prawidłowo nie łączy z wtyczką, lub zapowietrzony jest układ chłodzenia. Jeśli obroty spadają dopiero jak otworzy termostat, to jest to zapowietrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek1950 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) O kurcze z tym zapowietrzeniem to muszę sprawdzić bo ostatnio wymieniłem czujnik temperatury i coś płynu zeszło , oczywiście dolałem ale czy dobrze odpowietrzyłem ? wydaje mi się ze tak. A co do silnika to 16 v. A może być tak ze mam uszkodzony czujnik prędkości i przez to silnik odczytuje błędne dane i dlatego więcej ssie? Edytowane 16 Listopada 2017 przez Mareczek1950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 1 godzinę temu, Mareczek1950 napisał: A może być tak ze mam uszkodzony czujnik prędkości i przez to silnik odczytuje błędne dane i dlatego więcej ssie? Akurat to nie ma związku. Sterownik silnika tego nie widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek1950 Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Dnia 16.11.2017 o 21:34, jabrze napisał: Nie papuguj. Dziękuję kolego za wskazówki . REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi