aniewa Opublikowano Sobota o 15:45 Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:45 W dniu 28.03.2026 o 08:27, Alek499 napisał(a): Po przejrzeniu forum kupiłem bimetal, rezystor i przygotowywałem się do zamontowania. Zauważyłem jednak, że ta modyfikacja nie będzie zwiększać dawki paliwa w niskich temperaturach tylko ją zmniejszy. Jesteś w błędzie, sterownik zwiększy dawkę paliwa. Rezystor wpięty równolegle do czujnika temperatury powoduje, że sterownik odczytuje temperaturę paliwa wyższą o kilka stopni niż jest w rzeczywistości. Dla sterownika paliwo o wyższej temperaturze ma mniejszą gęstość a więc w jednej przysłowiowej "kropli" jest tego rzadkiego paliwa mniej niż byłoby gęstego. By utrzymać zamierzoną masę wtryskiwanego paliwa sterownik odpowiednio zwiększa dawkę wtrysku. Dla próby najlepiej wpiąć rezystor między dwa przewody z pominięciem bimetalu by uniknąć pomyłek z jego działaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek499 Opublikowano Sobota o 16:25 Udostępnij Opublikowano Sobota o 16:25 Być może. Na razie mogę powiedzieć tyle, że po wymianie czujnika ciśnienia paliwa miałem już kilkanaście rozruchów silnika bez falowania w warunkach w których przed wymianą występowało. Może to oczywiście być jakiś zbieg okoliczności. U kolegi Puca1990 wymiana nie pomogła. Jak coś się u mnie zmieni to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puca1990 Opublikowano wczoraj o 20:14 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 20:14 W dniu 4.04.2026 o 17:45, aniewa napisał(a): Jesteś w błędzie, sterownik zwiększy dawkę paliwa. Rezystor wpięty równolegle do czujnika temperatury powoduje, że sterownik odczytuje temperaturę paliwa wyższą o kilka stopni niż jest w rzeczywistości. Dla sterownika paliwo o wyższej temperaturze ma mniejszą gęstość a więc w jednej przysłowiowej "kropli" jest tego rzadkiego paliwa mniej niż byłoby gęstego. By utrzymać zamierzoną masę wtryskiwanego paliwa sterownik odpowiednio zwiększa dawkę wtrysku. Dla próby najlepiej wpiąć rezystor między dwa przewody z pominięciem bimetalu by uniknąć pomyłek z jego działaniem. Reasumując. Co jeszcze może dawac takie objawy ? Regulator ciśnienia podąża bardzo szybko za wartością zadaną, więc to chyba nie regulator. Czy to faktycznie czas na wymianę wtrysków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek499 Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu Niestety, dzisiaj rano (2 st.C) efekt szarpania silnikiem na jałowych powrócił. Czujnik ciśnienia CR to jednak fałszywy trop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maseczjuset Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu @Alek499 sprawdzałeś stan gruszki paliwa? Może zaworek nie trzyma albo gruszka może mieć małe pęknięcia. poniżej wklejam link do pasującej gruszki z przewodem już https://allegro.pl/oferta/przewod-paliwowy-metzger-2150159-18023018757?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=7a57e9d1-2fb2-4d92-92ef-1cbb4596e381&utm_content=addec85f8074# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek499 Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu Objawy nie pasują do powietrza w układzie paliwowym. Minimalne dodanie gazu stabilizuje pracę silnika. Myślę, że przy powietrzu w paliwie dalej by szarpał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puca1990 Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 3 godziny temu, maseczjuset napisał(a): @Alek499 sprawdzałeś stan gruszki paliwa? Może zaworek nie trzyma albo gruszka może mieć małe pęknięcia. poniżej wklejam link do pasującej gruszki z przewodem już https://allegro.pl/oferta/przewod-paliwowy-metzger-2150159-18023018757?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=7a57e9d1-2fb2-4d92-92ef-1cbb4596e381&utm_content=addec85f8074# Gruszka którą pokazałeś pasuje do wersji bez pompy elektrycznej w baku. Wtedy gruszka jest na zasilaniu. 9k9 636 ma gruszke na powrocie i jest ona inna. Przesyłam zdjęcie. Org jest gruszka jak na gorze. Wszystkie te tropy nic nie warte. Byłem dzisiaj w gdynii w serwisie sterownik aut francuskich. Doskonale znali temat, ale nie mieli softowego pomysłu na to. Dostałem namiary na właściciela dużego komisu i on jednoznacznie potwierdził, że winne są tylko i wyłącznie wtryskiwacze. Spotykał się z egzemplarzami, które falowały na zimno już przy 95tys km. Więc można przyjąć, że nieskazitelna sprawność tych wtryskiwaczy wynosi 100 tys km i potem zaczyna pękać kryształ piezoelektryczny. Zamówiłem 4 nowe org wtryskiwacze . Oczywiście opiszę rezultaty po wymianie. U mnie 250k przebiegu. Przy minus 20 wzorowe odpalanie i po paru sekundach falowanie obrotów I gasniecie, dymienieoraz dymienie na biało. Przy mniejszym mrozie łagodniejsze objawy. Ale faluje nawet przy plus 8 przez pierwsze 4-5 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi