Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Szarpanie silnikiem na zimno

kowalikd

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.03.2026 o 08:27, Alek499 napisał(a):

Po przejrzeniu forum kupiłem bimetal, rezystor i przygotowywałem się do zamontowania. Zauważyłem jednak, że ta modyfikacja nie będzie zwiększać dawki paliwa w niskich temperaturach tylko ją zmniejszy.

Jesteś w błędzie, sterownik zwiększy dawkę paliwa. Rezystor wpięty równolegle do czujnika temperatury powoduje, że sterownik odczytuje temperaturę paliwa wyższą o kilka stopni niż jest w rzeczywistości. Dla sterownika paliwo o wyższej temperaturze ma mniejszą gęstość a więc w jednej przysłowiowej "kropli" jest tego rzadkiego paliwa mniej niż byłoby gęstego. By utrzymać zamierzoną masę wtryskiwanego paliwa sterownik odpowiednio zwiększa dawkę wtrysku. Dla próby najlepiej wpiąć rezystor między dwa przewody z pominięciem bimetalu by uniknąć pomyłek z jego działaniem.

Być może. Na razie mogę powiedzieć tyle, że po wymianie czujnika ciśnienia paliwa miałem już kilkanaście rozruchów silnika bez falowania w warunkach w których przed wymianą występowało. Może to oczywiście być jakiś zbieg okoliczności. U kolegi Puca1990 wymiana nie pomogła. Jak coś się u mnie zmieni to napiszę.

W dniu 4.04.2026 o 17:45, aniewa napisał(a):

Jesteś w błędzie, sterownik zwiększy dawkę paliwa. Rezystor wpięty równolegle do czujnika temperatury powoduje, że sterownik odczytuje temperaturę paliwa wyższą o kilka stopni niż jest w rzeczywistości. Dla sterownika paliwo o wyższej temperaturze ma mniejszą gęstość a więc w jednej przysłowiowej "kropli" jest tego rzadkiego paliwa mniej niż byłoby gęstego. By utrzymać zamierzoną masę wtryskiwanego paliwa sterownik odpowiednio zwiększa dawkę wtrysku. Dla próby najlepiej wpiąć rezystor między dwa przewody z pominięciem bimetalu by uniknąć pomyłek z jego działaniem.

Reasumując. 

Co jeszcze może dawac takie objawy ? 

Regulator ciśnienia podąża bardzo szybko za wartością zadaną, więc to chyba nie regulator.

Czy to faktycznie czas na wymianę wtrysków ?

@Alek499 sprawdzałeś stan gruszki paliwa? Może zaworek nie trzyma albo gruszka może mieć małe pęknięcia. 
poniżej wklejam link do pasującej gruszki z przewodem już 

https://allegro.pl/oferta/przewod-paliwowy-metzger-2150159-18023018757?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=7a57e9d1-2fb2-4d92-92ef-1cbb4596e381&utm_content=addec85f8074#

3 godziny temu, maseczjuset napisał(a):

@Alek499 sprawdzałeś stan gruszki paliwa? Może zaworek nie trzyma albo gruszka może mieć małe pęknięcia. 
poniżej wklejam link do pasującej gruszki z przewodem już 

https://allegro.pl/oferta/przewod-paliwowy-metzger-2150159-18023018757?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=7a57e9d1-2fb2-4d92-92ef-1cbb4596e381&utm_content=addec85f8074#

Gruszka którą pokazałeś pasuje do wersji bez pompy elektrycznej w baku. Wtedy gruszka jest na zasilaniu. 9k9 636 ma gruszke na powrocie i jest ona inna.

Przesyłam zdjęcie.  Org jest gruszka jak na gorze. 

Screenshot_20260407_125253_Messenger.jpg

Wszystkie te tropy nic nie warte.

Byłem dzisiaj w gdynii w serwisie sterownik aut francuskich. Doskonale znali temat, ale nie mieli softowego pomysłu na to. Dostałem namiary na właściciela dużego komisu i on jednoznacznie potwierdził, że winne są tylko i wyłącznie wtryskiwacze. Spotykał się z egzemplarzami, które falowały na zimno już przy 95tys km. Więc można przyjąć,  że nieskazitelna sprawność tych wtryskiwaczy wynosi 100 tys km i potem zaczyna pękać kryształ piezoelektryczny.

Zamówiłem 4 nowe org wtryskiwacze . Oczywiście opiszę rezultaty po wymianie.

U mnie 250k przebiegu.  Przy minus 20 wzorowe odpalanie i po paru sekundach falowanie obrotów I gasniecie, dymienieoraz dymienie na biało. Przy mniejszym mrozie łagodniejsze objawy. Ale faluje nawet przy plus 8 przez pierwsze 4-5 minut.