Skocz do zawartości

Szarpanie silnikiem na zimno

kowalikd

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.03.2026 o 08:27, Alek499 napisał(a):

Po przejrzeniu forum kupiłem bimetal, rezystor i przygotowywałem się do zamontowania. Zauważyłem jednak, że ta modyfikacja nie będzie zwiększać dawki paliwa w niskich temperaturach tylko ją zmniejszy.

Jesteś w błędzie, sterownik zwiększy dawkę paliwa. Rezystor wpięty równolegle do czujnika temperatury powoduje, że sterownik odczytuje temperaturę paliwa wyższą o kilka stopni niż jest w rzeczywistości. Dla sterownika paliwo o wyższej temperaturze ma mniejszą gęstość a więc w jednej przysłowiowej "kropli" jest tego rzadkiego paliwa mniej niż byłoby gęstego. By utrzymać zamierzoną masę wtryskiwanego paliwa sterownik odpowiednio zwiększa dawkę wtrysku. Dla próby najlepiej wpiąć rezystor między dwa przewody z pominięciem bimetalu by uniknąć pomyłek z jego działaniem.

Być może. Na razie mogę powiedzieć tyle, że po wymianie czujnika ciśnienia paliwa miałem już kilkanaście rozruchów silnika bez falowania w warunkach w których przed wymianą występowało. Może to oczywiście być jakiś zbieg okoliczności. U kolegi Puca1990 wymiana nie pomogła. Jak coś się u mnie zmieni to napiszę.

W dniu 4.04.2026 o 17:45, aniewa napisał(a):

Jesteś w błędzie, sterownik zwiększy dawkę paliwa. Rezystor wpięty równolegle do czujnika temperatury powoduje, że sterownik odczytuje temperaturę paliwa wyższą o kilka stopni niż jest w rzeczywistości. Dla sterownika paliwo o wyższej temperaturze ma mniejszą gęstość a więc w jednej przysłowiowej "kropli" jest tego rzadkiego paliwa mniej niż byłoby gęstego. By utrzymać zamierzoną masę wtryskiwanego paliwa sterownik odpowiednio zwiększa dawkę wtrysku. Dla próby najlepiej wpiąć rezystor między dwa przewody z pominięciem bimetalu by uniknąć pomyłek z jego działaniem.

Reasumując. 

Co jeszcze może dawac takie objawy ? 

Regulator ciśnienia podąża bardzo szybko za wartością zadaną, więc to chyba nie regulator.

Czy to faktycznie czas na wymianę wtrysków ?

@Alek499 sprawdzałeś stan gruszki paliwa? Może zaworek nie trzyma albo gruszka może mieć małe pęknięcia. 
poniżej wklejam link do pasującej gruszki z przewodem już 

https://allegro.pl/oferta/przewod-paliwowy-metzger-2150159-18023018757?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=7a57e9d1-2fb2-4d92-92ef-1cbb4596e381&utm_content=addec85f8074#

3 godziny temu, maseczjuset napisał(a):

@Alek499 sprawdzałeś stan gruszki paliwa? Może zaworek nie trzyma albo gruszka może mieć małe pęknięcia. 
poniżej wklejam link do pasującej gruszki z przewodem już 

https://allegro.pl/oferta/przewod-paliwowy-metzger-2150159-18023018757?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=7a57e9d1-2fb2-4d92-92ef-1cbb4596e381&utm_content=addec85f8074#

Gruszka którą pokazałeś pasuje do wersji bez pompy elektrycznej w baku. Wtedy gruszka jest na zasilaniu. 9k9 636 ma gruszke na powrocie i jest ona inna.

Przesyłam zdjęcie.  Org jest gruszka jak na gorze. 

Screenshot_20260407_125253_Messenger.jpg

Wszystkie te tropy nic nie warte.

Byłem dzisiaj w gdynii w serwisie sterownik aut francuskich. Doskonale znali temat, ale nie mieli softowego pomysłu na to. Dostałem namiary na właściciela dużego komisu i on jednoznacznie potwierdził, że winne są tylko i wyłącznie wtryskiwacze. Spotykał się z egzemplarzami, które falowały na zimno już przy 95tys km. Więc można przyjąć,  że nieskazitelna sprawność tych wtryskiwaczy wynosi 100 tys km i potem zaczyna pękać kryształ piezoelektryczny.

Zamówiłem 4 nowe org wtryskiwacze . Oczywiście opiszę rezultaty po wymianie.

U mnie 250k przebiegu.  Przy minus 20 wzorowe odpalanie i po paru sekundach falowanie obrotów I gasniecie, dymienieoraz dymienie na biało. Przy mniejszym mrozie łagodniejsze objawy. Ale faluje nawet przy plus 8 przez pierwsze 4-5 minut. 

W dniu 7.04.2026 o 12:55, Puca1990 napisał(a):

Więc można przyjąć,  że nieskazitelna sprawność tych wtryskiwaczy wynosi 100 tys km i potem zaczyna pękać kryształ piezoelektryczny

Nie koniecznie jest to prawda, te wtryskiwacze występują w innych wersjach tego silnika i tam takiego problemu nie ma. Problem występuje tylko w silniku 636 ze sterownikiem SID307.  Wygląda na błąd oprogramowania. Sterownik jakby nie uwzględnia zużycia silnika i wtryskiwaczy przy dostosowywaniu dawki paliwa w temperaturach poniżej zera. 

W dniu 10.04.2026 o 09:44, Maruch napisał(a):

Puca1990 czy może pomogła wymiana wtryskiwaczy? 

Wymieniam w środę czyli jutro dopiero 😉

W dniu 10.04.2026 o 09:56, aniewa napisał(a):

Nie koniecznie jest to prawda, te wtryskiwacze występują w innych wersjach tego silnika i tam takiego problemu nie ma. Problem występuje tylko w silniku 636 ze sterownikiem SID307.  Wygląda na błąd oprogramowania. Sterownik jakby nie uwzględnia zużycia silnika i wtryskiwaczy przy dostosowywaniu dawki paliwa w temperaturach poniżej zera. 

Tak, zgadza się. Te wtryskiwacze pod tym numerem były montowane w silniku 1.5 do 2022 roku. Także możemy przyjąć że tylko sid 307 nie radzi sobie z zużyciem tych wtrysków. 

Byłem w kolejnym miejscu - "naprawa sterowników aut francuskich" w gdynii. Znali te przypadki, znali temat rezystora, nie mieli swojego rozwiązania tematu.

Jutro wymiana wtrysków. 

U mnie przebiegu 252 tysiące 

U was w większości przypadków mniej gdy pomaga Wam rezystor.

A może jakaś firma od chip tuningu dałaby radę zmodyfikować tak mapy aby wyeliminować ten problem ?

16 kwietnia 

Dzisiaj minus 2. Tak chodzi na nowych wtryskiwaczach 😉 walkę uznaje za wygraną.

W dniu 10.04.2026 o 19:51, carsik napisał(a):

Oczywiście, że to nie jest wina wtrysków. Kulałby zawsze i błąd w sterowniku byłby na 100%. 

Wymiana wtryskiwaczy pomogła;)

• 3 miesiące temu...

Może ktoś coś poratować, mam Nissan note e12 1.5 dCi z 2015 roku, mam takie szarpanie zaraz po odpaleniu gdzieś do momentu aż silnik osiągnie 60 stopni i jakby było mało to dochodzi szarpanie na 3 biegu przy obrotach około 2200 przy takim normalnym przyspieszaniu, bo przy mocniejszym tego nie ma, EGR, przepustnica wymienione dolot wyczyszczony.... Pomocy