lupo79 Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Witam serdecznie czy komuś udało się pokonać błąd DF 1070 zimna pętla.. W 1.6 16v 2006 rok. Wtyczka czujnika ciśnienia nowa. Wtyczka kompresora nowa. Czujnik ciśnienia nowy. Ciśnienie gazu ok. Masa idąca na sprężarke nowa.. Po skasowaniu błędu klima działa kilka załączeñ i znowu DF 1070. Mapę silnika też zmieniłem bez zmian...przynajmniej sprzęgło nie szarpie już przy ruszaniu co jakis czas.. Walczę z tym od jesieni..... Jak się nie uda pokonać DF 1070 to chyba sprzedam moje 4 Renault...Pomocy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikoxxx1 Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Witam, mnie również dotyczy problem błędu „DF1070” cały okres letni klimatyzacja działa bez żadnych problemów, problemy zaczynają się, gdy temperatury zbliżą się do 0 stp. Rozumiem ze klimatyzacja nie załączy się poniżej tej wartości, (choć w różnych autach bywa różnie) to już jak jest deszczowo i 8 stp. wtedy funkcja osuszanie szyby jest zbawieniem dla kierowcy. Znalazłem trochę informacji w Internecie itp., i napiszę jak to wygląda, po załączeniu klimatyzacji komputer monitoruje wzrost ciśnienia na presostacie, gdy cos jest nie tak wyłącza sprzęgło kompresora i blokuje jego ponowne załączenie błąd „DF1070”. Jest to zabezpieczenie, które ma uniemożliwić pracę np. zatartej sprężarki, co za tym idzie np. zerwania paska osprzętu i ogromnych szkód z tym związanych. Ktoś, kto napisał program do tych samochodów ustawił za duży próg przyrostu tego ciśnienia i w okresie zimowym, gdy gaz R134a w tym układzie ulega częściowemu skropleniu a co za tym idzie spadku ciśnienia w tym układzie(naturalna duża zależność ciśnienia od temperatury tego gazu), po załączaniu klimatyzacji system wykrywa „znikomy” przyrost ciśnienia na presostacie i stwierdza uszkodzenie sprężarki i ją blokuje. Podejrzewam ze samochody, które były wzywane na serwis do ASO zmieniono im oprogramowanie, czyli próg ciśnienia po załączeniu kompresora i błąd przestał wyskakiwać. Jeżeli komuś pojawia się ten błąd w okresie letnim to możliwe przyczyny to: Uszkodzony presostat Za mało gazu w układzie Zabrudzone złącza(wtyki), co powoduje powstanie rezystancji na złączach i komputer ma przekłamane informacje z presostatu Jak ja radzę sobie z tym problemem w okresie chłodnym? Odpalam samochód na wyłączonej klimatyzacji i czekam aż komora silnika się lekko zagrzeje a razem z nimi przewody klimatyzacji, co spowoduje wzrost ciśnienia w przewodach i dopiero wtedy uruchamiam „AC” , nie jest to takie łatwe bo musimy pamiętać aby przed wyłączeniem silnika i zapłonu najpierw wyłączyć klimatyzacje tak aby przy ponownym starcie była ona wyłączona, jeżeli zgasimy silnik na włączonej klimie przy ponownym uruchomieniu stratuje razem z silnikiem co może wygenerować „DF1070”. Przymierzam się odwiedzić ASO i zapytać ile taka usługa choć wiem ze cena mnie zamuruje dlatego jeszcze tam nie byłem dotychczas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lupo79 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Witam..właśnie wybieram się na zmianę oprogramowania...mam nadzieje że będzie już po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikoxxx1 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Napisz ile cię to kosztowało, będzie info dla niezdecydowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lupo79 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 200 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymekwt19i Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 lupo79 Czy zmiana softu pomogła? Gdzie pojechałeś do aso i co powiedziałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi