Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem injection a controle 1.5 dci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam problem z autem. Otóż jakieś 2 tygodnie temu wyskoczył błąd injection a controle. Auto praktycznie nie odpalalo, nie dochodził prąd do świec żarowych, tz było coś koło 6v ale przy odpalaniu spadalo do 0v. Po pomiarach wtyczki na przekaźniku świec, wyszły one ok, tz 12v na pinir nr 3 oraz przy odpalaniu świec, podawana masa na pin 8. Wymienilem więc przekaźnik świec i komunikat znikł i auto przez tydzień jeździło i paliło nawet w największe mrozy. I teraz problem.

Wczoraj znów problem z odpalaniem i komunikat injection a controle.

Z tym że teraz przy odpaleniu napięcie nie skacze do 12,6v jak po wymianie przekaźniki tylko do około 10v.

Myślę sobie że może przekaźnik padł albo coś go pali.

Ale gdy mierze napiecie miedzy pinem 3 a 8 na wtyczce jest coś koło 10 a przy odpalaniu 11,8. Nie tak jak przed wymiana czyli 0v na wyłącznym, przy odpaleniu 12,6v.

Z tego co widzę to te kable z pinu 9 oraz 8, z wtyczki, idą bezpośrednio do komputera, czy to oznacza że komp padł?

Załączam znalezione schematy.

przekaznik-swiec-zarowyc_4229.jpg

2018-03-07-22-51-46.png

IMG-20180225-WA0001.jpg

• 2 lata później...

Niestety za drugim razem były wtryski i pompa wysokiego ciśnienia.  Właściwie to łuszczyca pompa zniszczyła wtryski.  Całość naprawy wyraz z czyszczeniem zbiornika  koło 4400pln. Myślę że przy następnej takiej pójdzie na złom...aczkolwiek  już 2 lata jeździ 

9 godzin temu, jarecki4713 napisał:

Witam mam taki sam problem jak sobie poradzileś pozdrawiam

Opisz swój problem,

Ty masz silnik 1,9 dci i rozwiązanie problemu kolegi Rob2011 , Ciebie nie dotyczy.

Witam mój problem to błąd p0380 auto pali na dotyk przewody do przekaznika świec sprawdzone sam przekaźnik pół roku temu wymieniony na nowy  świece ok , napięcie 6v na świecach jest nonstop nawet po sprawdzeniu rano bez włączania zapłonu jest ciągle 6v może ktoś z was mógłby sprawdzić w swoim 1.9dci 131km czy to normalna sytuacja pozdrawiam

49 minut temu, jarecki4713 napisał:

Witam mój problem to błąd p0380, auto pali na dotyk przewody do przekaznika świec sprawdzone,

sam przekaźnik pół roku temu wymieniony na nowy,  świece ok ,

Konieczność podpięcia pod clipa, celem dokładnej diagnozy.