Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl


Masz ciekawy materiał wideo związany z motoryzacją?
Dodaj go do na naszej bazy - kliknij tutaj, wybierz kategorię i dodaj film

Tommi3737

Ogólne Poszukuje Noty technicznej/błedów- problem z dachem w CC

Recommended Posts

W dachu w megane CC rozkrecila sie srubka i dach sie nie otwieral. Po naprawieniu skreceniu pozostały bledy. Wykasowanie clipem ani odlaczanie aku nie pomaga.

Poszukuje noty technicznej/serwisowej jak opracowac błedy. Sciagnalem wszystko z dzialu download ale niestety w zadnym PDF tego nie znalazlem.

DF007 Nieprawidlowe polozenie dachu

DF136 Włącznik pałąków zabezpieczających

 

Co ciekawe w tym aucie nie ma i nie by;lo pałaków ruchomych, rowniez konfiguracja auta w clipie jest na pałąki STAŁE.

 

Bede wdzieczy za pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Noty nie znalazlem ale dach sam sie naprawil. Po 4 dniach jazdy zaczely sie pojawiac inne komunikaty:zamknij dach/sprawdz dach. Dach zostal otworzony i zamkniety automatycznie poprawnie. Bledy przestaly sie pojawiac.

Clipem skasowalem bledy i juz jest czysto.

 

Wyglada to tak ze albo sie zawiesilo cos w sterowniku (moze jakis przekaznik) i takie bzdury pokazywal. Albo w jakiejs wtyczce byla wilgoc ktora powodowala owe falszywe sygnaly. Jesli problem wroci to napisze jeszcze na forum.

 

Podziekowania dla kolegów Nel i Subratri za zainteresowanie tematem i chec pomocy.

*******

 

dwie godziny pozniej:

 

juz nie dziala... problem wrocil....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzieki Aniewa... opisze pozniej wnioski z dzisiejszego sprawdzania ale na ten moment powiem ze jestem coraz bardizej pewny ze problemem jest ten błąd o pałąkach.

 

5afb3580c8cc8_ScreenHunter_465May_1521_07.thumb.jpg.e3dd7a2669684c21db6eb3542a989e69.jpg5afb357fbb544_ScreenHunter_464May_1521_06.thumb.jpg.3dd65223fbeeca010995169cc18b4ffd.jpg5afb357ec968d_ScreenHunter_466May_1521_09.thumb.jpg.290740204cf7c085c511543fbdf60fb7.jpg

Niestety dalej nie wiem gdzie tego szukac....

 

Podmiana modulu od sterowania dachem na inny nie pomaga. Wszystko zaczelo dzialac dzisiaj i dzialalo przez 2 godziny. Od 6h dalej nie dziala.

EDIT:Dzieki Aniewa widze ze jest tam opis opracowania usterki-ide sprawdzac.

dziala... pozniej napisze )

Podsumowując problem wygladał tak ze elektrozawory znajdujące sie na pompie działały cały czas. Wygladalo to tak ze komputer myslal ze dach jest w fazie otwierania zamykania.

 

Generalnie problem byl prawdopodobnie w jakims dziwnym czujniku ktory znajduje sie TYLKO w silowniku od dachu znajdującym sie po LEWEJ stronie (Kierowcy). Wyglada to jak jakis czujnik krancowy ktory poprzez jakies pole magnetyczne stweirdza w jakim polozeniu jest silownik. Dochodzą do niego dwa kable. Aby sie do niego dostac trzeba zdjac boczek na tylnych siedzeniach.

Numer czesci to prawdopodbnie (bo numery sa bardzo małe) 7-1468819-6

 

Wyjalem ten czujnik, zmierzylem opornosc-miernik nic mie nie pokazal. Ale po ponownym zamontowacniu wszystko ruszylo i narazie dziala.

 

jeszcze raz dzieki wszystkim, a głównie koledze Aniewa-to w pdf od niego byl opis opracowania usterki ktorego od pcozatku szukalem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×