jm744 Opublikowano 18 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 Witam. Mam taki problem z moim autem. Silnik sam wchodzi na wysokie obroty dochodzące do 4500-5000.Zdarzyło mi się to 3 razy w okresie półrocza. Dzieje się to podczas jazdy w mieście z małą prędkością gdy dojeżdżam do świateł lub skrzyżowania po wciśnięciu pedału sprzęgła nie dotykając gazu silnik łapie wysokie obroty na około 5 sekund i później wszystko wraca do normy . Powiedzcie mi co to może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 18 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 (edytowane) Sprawdź czujnik pedału sprzęgła. Sprawdź też poziom oleju, oraz stan turbiny. Edytowane 18 Maja 2018 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evergreen Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 (edytowane) Mam taki sam problem z Megi II 1.5dci. Po wciśnięciu sprzęgła obroty rosną do 5000 i czasami spadają po ułamku sekundy, a innym razem utrzymują się przez kilka sek. Inne dziwne zachowanie, to czasami podczas równej jazdy odpuszcza całkowicie gaz i po chwili (2s.) gaz powraca jeśli ruszy się pedałem gazu, bez poruszania gazem trwa to nawet do 5s. Zmieniłem ostatnio potencjometr gazu ale objawy pozostały. Dziś sprawdzę czujnik pedału sprzęgła. @Andrzej-2010 A jak ilość oleju może wpłynąć na wzrost obrotów silnika? Edytowane 24 Czerwca 2018 przez evergreen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 To nadmierny wzrost obrotów silnika może wpłynąć na stan poziomu oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jm744 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 U mnie poziom oleju w normie Problem rozwiązany. Po diagnostyce komuterowej wyszło że zawiesza się przepustnica. Po wymianie przepustnicy wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacko1978 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Odświeżę z moim przypadkiem. Scenic III phI 1.4 TCe 2009, auto zakupione w grudniu 2020. 1. Problem jak temacie "silnik niekontrolowanie wchodzi na bardzo wysokie obroty" ok. 5000. Auto podpięte do komputera (AutoLink) pokazuje błąd "P2299 Niekompatybilne położenie pedału hamulca/położenie pedału przyspieszenia", patrz zdjęcie. Mechanik orzekł: pedał gazu do wymiany. Proszę o opinię. Jeśli wymieniać pedał to na nowy (od 300 pln), czy używany. Czy ktoś rozbierał taki pedał i próbował przeczyszczać ścieki potencjometru i to rozwiązało problem? Czy podpięcie do innego komputera (CLIP) - może doprecyzować błąd? Sprzedający zapewniał mnie, że przepustnica była czyszczona, a silnik krokowy sprawdzany, więc wstępnie eliminuję problem z przepustnicą. 2. Nie chcę mieszać tematów, ale auto ma jeszcze jeden problem. 2-3 tyg. temu zdarzyło się, że na wolnych obrotach - przy staniu w korku auto (jeżdżone w mieście na trasie 3-4 km w jedną i tyle samo w drugą stronę) przechodziło w tryb awaryjny - komunikat STOP (moc silnika spadała drastycznie) albo komunikat "skontroluj układ wydechowy". Zdarzyło się to pięcio-krotnie podczas jednej jazdy oraz za tydzień jeden raz. Pomogło zgaszenie silnika. Po odpaleniu żaden błąd nie wyświetlał się, więc jeździłem z tym, dopóki nie wystąpił problem 1 (wchodzenie na wysokie obroty). Dziś, po podpięciu do komputera (AutoLink) wyświetlany jest komunikat o błędzie sondy i katalizatora (komputer Autolink nie określa numeru błędu). Mechanik zaproponował sprawdzenie napięcia sondy lambda, co będę mógł zrobić jak rozwiążę problem 1 (nie chcę jeździć z problemem 1). Ze względu na zimową/deszczową porę zastanawiam się, czy komunikat o błędzie sondy (i katalizatora) może dawać zawilgocenie kostki elektrycznej od sondy lambda? Inne przyczyny? Jeśli któryś z forumowiczów z okolic Jeleniej Góry posiadający komputer dedykowany do Renault mógłby pomóc mi, to zapraszam do kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Dziura w dolocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 13 godzin temu, Jacko1978 napisał: Czy podpięcie do innego komputera (CLIP) - może doprecyzować błąd? Urządzeniem diagnostycznym dedykowanym dla reno jest clip; - jest najbardziej miarodajnym skanerem, - może doprecyzować błędy, - określi błąd sondy lambda ( są dwie ), 13 godzin temu, Jacko1978 napisał: przy staniu w korku auto (jeżdżone w mieście na trasie 3-4 km w jedną i tyle samo w drugą stronę) ; - przechodziło w tryb awaryjny - komunikat STOP (moc silnika spadała drastycznie) - albo komunikat "skontroluj układ wydechowy". Zdarzyło się to pięcio-krotnie podczas jednej jazdy oraz za tydzień jeden raz. Tu również clip określi numer błędu, Warto, po kupnie używanego auta bliżej przyjrzeć się; - łańcuchowi rozrządu, - elektrozaworowi kzfr, Stosować markowy olej 5W40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacko1978 Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Po poradzie mechanika z 22sty wymieniłem potencjometr, jak na razie spokój (3 dni). Odwiedziłem diagnostę, pracownik renault jel. góra - Clip: https://photos.app.goo.gl/itE6BPNgtbN9cJUB7 . Ale to mogą nie być wszystkie błędy, bo były kasowane w dn.22sty. Jeżdźę do wystąpienia błędu, czego się spodziewam, bo diagnosta "nigdy nie mieli problemów z potencjometrem gazu". Sondy lambda sprawdzone na clipie przy niskich obrotach- bez zastrzeżeń. Dziś analiza spalin na stacji diagnostycznej - bez zastrzeżeń https://photos.app.goo.gl/vCukSeQeN7JJ1DRQ9 . Dnia 23.01.2021 o 02:01, szwagier24a napisał: Dziura w dolocie? Jeszcze nie sprawdzałem, do sprawdzenia. Dnia 23.01.2021 o 09:44, Andrzej-2010 napisał: Warto, po kupnie używanego auta bliżej przyjrzeć się; - łańcuchowi rozrządu, - elektrozaworowi kzfr, Stosować markowy olej 5W40. Łańcuch wymieniony 5kkm temu (przez poprzedniego właściciela). Elektrozawór kzfr. Silnik daje moc przy przyspieszaniu, czyli przypuszczam, że zawór sprawny. Olej Ravenol 5W30 od 5 kkm. W DE, do 120kkm wymieniany, wiadomo, co 30 kkm, póżniej w PL co 10 kkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi