meg2004 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 (edytowane) W komorze silnika irytujący metaliczny, głuchy stukot jak diesel. Dochodzi raczej zza silnika. Kojarzyłem to ze skrzynią bo była wymieniana ostatnio a przedtem tego hałasu nie było. W dodatku klekot cichnie: po pociagnięciu lub popchnięciu lewarka (w przód lub tył do oporu wybieraka, bez zgrzytu) po wciśnięciu sprzęgła. po wyłączeniu klimy, przy obrotach ponad 1200 na luzie podczas jazdy. Bieg jałowy, luz, wyłączona klima - praktycznie brak dźwięków. Czyli sprawa - jak myślę - raczej związana z obciążeniem silnika ale tu moja wiedza się kończy. Poza tym jak na 14-latkę to autko bez zarzutu (1-właściciel ;). Proszę o pomoc. Edytowane 7 Czerwca 2018 przez meg2004 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 21 minut temu, meg2004 napisał: x Koło pasowe silnika? Tam słychać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meg2004 Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Kupiłem stetoskop i na 90% stuki pochodziły ze sprzęgła. Jakby wysprzęglik pukał o tarczę albo był luźny. Dźwięki ustają w sytuacjach jak napisałem wyżej. Najciekawsze jest to wyciszenie po wyłączeniu klimy. Myślę że wtedy maleje obciążenie > zmieniają się drgania silnika > "kołatka" nie wpada w rezonans. To nie był taki dźwięk wskazujący na awarię ale irytował. Piszę "był" bo auto sprzedane. Swoje zrobiło z nawiązką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi