Rafal560 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 Witam, od razu zaznaczę, że nie znalazłem na forum problemu pasującego 100% do mojego. Zacznę od początku. Od jakiegoś miesiąca, z nikąd zacząłem mieć problemy z tylnim zawieszeniem. Objaw jest taki, że podczas pokonywania nierówności przy niskich prędkościach np. podczas polnej drogi, gdzie dziury w nawierzchni są niesymetryczne (tzn. że najpierw lewa , a później prawa strona auta natrafi na dziurę) słychać jakby tył samochodu się kołysał ( chociaż nie da się tego odczuć, tylko na słuch) Dźwięk można porównać do skrzypiącej wersalki, tak jakby ktoś się przewracał z jednej strony na drugą. Żona była na diagnostyce, gdzie wszystkie testy wykazały wymianę armotyzatorów tył i co mało ważne w tym temacie, łączników stabilizatora przód + sworzeń wahacza prawy przód. Co do belki i reszty z niej związane, wszystko ok. Oczywiście wymieniłem wszystkie części które wskazał diagnosta, wstawiłem amortyzatory KYB na tył, problem się częściowo naprawił, jednak dalej przy większych dziurach albo nie rownosciach słychać ten dźwięk kołysania. Dodam że samochód prowadzi się bez problemu, nie ma żadnych problemów z uciekaniem tyłu, przodu, na równej nawierzchni jest super. Samochod to Megane II phl I Hatchback 1.6 16V 2003r. Może jakieś sugestie co do rozwiązania problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisy Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 Piemietam jak kupiłem samochód i przyszło lato to mimo nowych amorów tył skrzypiał tak jak to porównałes do starej wersalki, problem rozwiązało nasmarowanie tłoków amortyzatrów. Od tamtej pory minęło 5 lat i cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal560 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2018 (edytowane) Miałem to samo na starych i nowych amorach więc Twoja sugestia jest chyba nie trafna, ale będę miał ją na uwadze. Byłem dzisiaj u znajomego mechanika i powiedział w ciemno, że to na 100% tuleje belki, w poniedziałek jestem umówiony na podnośnik. Zobaczymy Edytowane 30 Czerwca 2018 przez Rafal560 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi