rrttek Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 (edytowane) Mierzylem opór między brązowym przewodami... 4,2 Ohm. Moc silnika 90 koni Jaki powinien być opór tego czujnika cieczy?? Edytowane 14 Lipca 2018 przez rrttek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 14 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 Wyczyść te styki i zmierz raz jeszcze, bo o dużo grzałka ma za duży opór, a ten typ był masowo stosowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrttek Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 (edytowane) Czyli ta sonda nie jest złej jakości? Sprawdzałem kilka razy. Cały czas taki sam wynik Jaki powinien być opór tego czujnika cieczy?? Edytowane 14 Lipca 2018 przez rrttek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 14 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 lekkie wahnięcia obrotów i pukanie w wydech to własnie od tych czarnych swiec po jakim okresie od wyczyszczenia te swiece robią się czarne? jesli sonda ponadto jest niesprawna co jak sugerowano wyżej wyjdzie na komputerze - to choć część problemów masz rozwiązane, lecz jesli po wymianie sondy swiece nadal będą robiły się czarne to problem może pochodzić od silnika- ten czarny olej to też sprawa pierwszorzędna do wymiany ktoś nie bez powodu wymienił cewki bo magnetti marelli to nie oryginały i jeżeli po awarii musiał jechać dość długo np na 2 cylindrach, mogło to nieco odbić się na silniku i np. katalizatorze oraz sondzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 14 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 W tej temperaturze otoczenia ( zimny silnik) poniżej 1000 ohm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrttek Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 Przed chwilą, marr29 napisał: lekkie wahnięcia obrotów i pukanie w wydech to własnie od tych czarnych swiec po jakim okresie od wyczyszczenia te swiece robią się czarne? jesli sonda ponadto jest niesprawna co jak sugerowano wyżej wyjdzie na komputerze - to choć część problemów masz rozwiązane, lecz jesli po wymianie sondy swiece nadal będą robiły się czarne to problem może pochodzić od silnika- ten czarny olej to też sprawa pierwszorzędna do wymiany ktoś nie bez powodu wymienił cewki bo magnetti marelli to nie oryginały i jeżeli po awarii musiał jechać dość długo np na 2 cylindrach, mogło to nieco odbić się na silniku i np. katalizatorze oraz sondzie... Świece praktycznie od razu czarne. Przejechałem jakieś 2 km i znów czarne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 14 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 (edytowane) A nie masz czasem wrażenia, że silnik dość głośno klekocze? I tak w ogóle to skąd jesteś? Może ja lub ktoś z wypowiadających się tutaj będzie kojarzył jakiegoś użytkownika zajmującego się diagnostyką. Chyba, że to zabronione bo mnie też dziwi dlaczego ukryto tę sekcję "skąd"... Edytowane 14 Lipca 2018 przez droopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrttek Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 (edytowane) Właśnie nie silnik jest cichy, suchy, bardzo fajnie wszystko wygląda... Wyczyscilem Sonde wkręciłem, przejechałem się trochę, jutro zobaczę czy znowu jest czarna. Najgorsze ze paliwo strasznie szybko znika... Może coś z zasilaniem paliwem jest nie tak. W poniedziałek pojadę na komputer do "specjalisty" Edytowane 14 Lipca 2018 przez rrttek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 14 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 skoro po kilku km to rozumiem, że na swiecach nie ma czarnego nagaru z oleju tylko delikatny czarny nalot? tzn. olej nie przedostaje się do komory spalania i problemem moze być tylko niewłasciwy skład mieszanki na skutek niesprawnej sondy może się mylę ale tak bym to tłumaczył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 14 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 Przed chwilą, marr29 napisał: X Niewątpliwie za bogata mieszanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrttek Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 Ja myślę że lambda lub coś z sterowaniem zasilaniem paliwa Może ktoś podpowie jaka oryginalna sonda powinna być w tym silniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 7 godzin temu, marr29 napisał: ktoś nie bez powodu wymienił cewki bo magnetti marelli to nie oryginały Cewki Magneti Marelli, to są cewki oryginały. Olej silnikowy ciemnieje już po krótkim przebiegu. 7 godzin temu, rrttek napisał: Najgorsze ze paliwo strasznie szybko znika... - Jak już wcześniej napisałem, symptomami niewłaściwie działającej sondy lambda I przed katalizatorem jest ; - podwyższone zużycie paliwa, - spadek mocy silnika, - szarpanie silnikiem. Tylko sonda oryginał i wszystko będzie OK. Renault na pierwszy montaż instalowało przeważnie sondy firmy Bosch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrttek Opublikowano 15 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Możliwe że auto ma też zabity katalizator... Jeździło głównie po mieście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Wymienisz sondę, to daj po garach, na wysokich obrotach, jest to wskazane dla silnika przy tego typu jeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 (edytowane) 14 godzin temu, Andrzej-2010 napisał: Cewki Magneti Marelli, to są cewki oryginały. tak dla sprostowania: oryginalne cewki w Megane I phase I to Sagemy u mnie wytrzymały ok 20 lat, więc ich jakość z tamtego okresu nie była taka najgorsza olej po wymianie przynajmniej u mnie nie ciemnieje za szybko, może ze względu na krótkie trasy(Elf 10W40, wczesniej 5W40) w dieslach czy LPG przy wyższych 'temperaturach roboczych' ponoć z olejem tak się dzieje Edytowane 15 Lipca 2018 przez marr29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi