Azol Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 (edytowane) Witam Wszystkich Tak jak w tytule. Obecnie jestem posiadaczem nowej DDII z silnikiem 1.6 SCe w wersji Prestige w kolorze Niebieski Kosmos zakupionej w marcu 2018 r więc samochód stosunkowo nowy z symbolicznym przebiegiem 10 tysięcy i powiem szczerze że jak na mojego pierwszego SUV-a spisywał się świetnie do momentu zaczynających się z nim problemów. A zaczęło się wiadomo od takich pierdół jak: trzeszczące plastiki, mocno w tym momencie trzeszczącą podsufitkę aż do wymiany maglownicy z powodów strasznych stuków w kolumnie kierowniczej... Oczywiście wszystko zgłaszane przez ASO ale jedynie co stwierdzili do zrobienia to ta stukająca maglownica. Oprócz tego to wkurza mnie słabo wydajna klima oraz niedziałający Hands Free - też był już raz naprawiany przez ASO co dalej to zacinający się komputer pokładowy (w momencie gdy nagrzeje się kokpit) nie reaguje na przyciski przy kierownicy. W ogólnym skrócie przez tego typu pierdółki postanowiłem się z nim rozstać i dostałem ciekawą propozycję przez dilera właśnie na MIV Grandtour z silnikiem 1.6 SCe czyli takim samym jak mam w DDII i teraz moje pytanie do Was jako do fachowców i nabywców MIV czy spokojnie mogę się zamienić na taką megankę i czy nie będę rozczarowany tym silnikiem właśnie w Megance w wersji Kombi. Chodzi mi dokładnie o zbieranie się … czy będzie podobnie jak w DDII z tym silnikiem. Autko jakie udało mi się wyrwać od dilera to Biała Perła wersja Grandtour z silnikiem 1.6 SCe z pakietem multimedialnym 7" oraz zapasowym kołem dojazdowym oczywiście w wersji Limited 2018 Dziękuje za wszystkie porady Pozdrawiam Adrian Edytowane 4 Września 2018 przez Azol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganire Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 (edytowane) Hmmm, najlepiej poproś tego dilera niech CI się da nim przejechać, wyjedź na na obwodnicę za miasto i potestuj. Temat tego silnika i osiągów był już tutaj poruszany wielokrotnie, toczyły się burzliwe dyskusje, poczytaj te wątki. Ja osobiście jeżdzę Grandtourem 1.6 SCE od miesiąca i nie narzekam.Ale nie mam pojęcia jak się ta Dacia zbierała, patrząc na sylwetkę , opływowość i współczynnik CX to tutaj na pewno wygrywa MIV, chociaż jest trochę cięższy, na pewno wielkich różnic tutaj nie będzie. Za MIV przemawia zawieszenie, rozstaw osi, długość , szerokość, a co za tym idzie więcej miejsca w środku, wyciszenie, użyte w środku materiały. Ja też myślałem o Dacii ale tylko przez chwilę dopóki nie zobaczyłem Grandtoura, nie miałem problemu z decyzją. Można tutaj pisać i dywagować jednak nic nie zastąpi Twojej jazdy tym samochodem, sam najlepiej porównasz. Edytowane 4 Września 2018 przez ganire Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 Wygląda na to że Dacia Duster II ma choroby wieku dziecięcego. I tak jest duża różnica między Dusterem poprzedniej generacji który to był koszmarem pod względem wykończenia, komfortu i wyglądu. Sam musisz sobie odpowiedzieć jak Ci odpowiada komfort Megane IV, zrób jazdę próbną. Dane techniczne pokazują że Duster 1.6 SCe ma 11,9 s przyspieszenie 0- 100 km/h, natomiast Megane IV 1.6 SCe 11,5 s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ari1979 Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 (edytowane) MIV Grandtour ma identyczny ciąg 0-100km/h jak Duster - 11,9s, za to osiąga nieco wyższą prędkość maksymalną. Generalnie nie spodziewaj się cudów, to jest ten sam silnik w innej (ładniejszej) budzie o podobnej masie DDII to wo ogóle pierwszy model dacii, w którym zastosowano HandsFree i klimę automatyczną (poważnie), więc może stąd te problemy. W MIV o takich historiach nie słyszałem. jeden plus Dacii - 3 lata gwarancji, Renault standardowo daje 2. Jeśli Dacia Cię wkurza, a oferta dealera jest dobrze skonstruowana (rozumiem, że biorą w rozliczeniu Dustera?) to chyba warto to rozważyć. Edytowane 4 Września 2018 przez ari1979 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 (edytowane) Jeśli masz wersję Prestige, to rozumiem, że masz 4x4 - tutaj Renault Ci tego nie da, ale pytanie czy to dla Ciebie jest ważne. Na pewno czasem warto byłoby mieć. Mnie również by wkurzały takie akcje jak masz w Dacii, a samochód, który masz wybrany jest w porządku (z tym, że ja bym pewnie brał inny silnik ). Edytowane 5 Września 2018 przez konwil Uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadisticescape Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 17 godzin temu, ari1979 napisał: MIV Grandtour ma identyczny ciąg 0-100km/h jak Duster - 11,9s, za to osiąga nieco wyższą prędkość maksymalną. Generalnie nie spodziewaj się cudów, to jest ten sam silnik w innej (ładniejszej) budzie o podobnej masie DDII to wo ogóle pierwszy model dacii, w którym zastosowano HandsFree i klimę automatyczną (poważnie), więc może stąd te problemy. W MIV o takich historiach nie słyszałem. jeden plus Dacii - 3 lata gwarancji, Renault standardowo daje 2. Jeśli Dacia Cię wkurza, a oferta dealera jest dobrze skonstruowana (rozumiem, że biorą w rozliczeniu Dustera?) to chyba warto to rozważyć. ma 3 lata bo tam jest tak mało rzeczy, ze w sumie nie ma co się psuć heeeeeeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi