orzel0072 Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Witam Mam w Megane ph3 GrandTour silnik 1,5 dci 110km o oznaczeniu K9K 636 Na forum i zresztą jak i na internecie jest dużo tematów odnośnie problemów z tym silnikiem na dużych mrozach. Z tego co udało mi się wyczytać to przyczyną jest skraplanie się wody w układzie paliwowym (poprawcie mnie jeśli to jednak coś innego) Z racji że idzie zimna i zapewne mrozy podpowiedzćie czy można sobie z tym jakoś poradzić ? Zapobiegać ? Ostatnio w markecie znalazłem dodatki do paliwa które mają za zadanie wyeliminowanie powstawania wody w układzie paliwowym - pytanie czy warto z czymś takim eksperymentować ? Czy może te problemy dotyczą pojedynczych egzemplarzy i narazie dopóki u mnie to nie wystąpi to nic nie robić ? Choć wolałbym zapobiegać niż leczyć Proszę o podpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Nigdy nie używałam żadnych dodatków do tych silników, auta odpalały przy -25 bez najmniejszych problemów. Podstawy zachowane jedynie - czyli pełny zbiornik jeśli byłe duże mrozy... Jak silnik zdrowy, układ szczelny to auto musi zapalić i jeździć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi