maciejmacku Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Za tydzień wybieram się moją Megane w dłuższą trasę (Głogów --> Praga). Tutaj pytanie. Czy ktoś z okolic jechał do Pragi i zna jakąś dobrą drogę. Nawigacja pokazuje kilka alternatywnych dróg i nie wiem którą wybrać. Zależy mi na szybkiej trasie, ale nie jakimiś dziurami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Jadąc do Pragi jadę właśnie przez Głogów-Polkowice-Legnica-Jelenia Góra, tutaj masz już częściowo S-3. Następnie kieruję się na przejście Jakuszyce - Harrachov -Tanvald - Mlada Boleslav - Praga. Może nie jest to najlepsza droga, ale lubię tędy jechać. Jeżdżę już nią wiele lat, mam tzw "swoje" miejsca, gdzie kiedy się nie spieszę, lubię wypić na kawę, zjeść obiad. Lubię ciche miejsca, dlatego nie piszę gdzie :). Nie zapomnij o opłacie za drogi w Czechach, ja kupuje zawsze roczne, ale są też dziesięciodniowe. Za niedługo pewnie trasę zmodyfikuję, dokończą budowy, polecę S-5 przez Wrocław. Edytowane 29 Stycznia 2019 przez Lelupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Jakuszyce to nie jest dobry pomysł o tej porze roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 @kacper69 nie przesadzajmy. To jest trasa kluczowa i często lepiej utrzymana niż niejedna droga w bardziej "sprzyjającym" klimacie. Jeśli przejście jest otwarte dla ciężarówek (jeśli Czesi nie zamknęli) to można śmiało i bez obaw jechać bez łańcuchów. Dobre opony zimowe oczywiście są wskazane. Ja jak z Jeleniej jeździłem do Pragi to podobnie jak @Lelupi. Co mogę polecić to zakup winiety nie na przejściu granicznym ani przed nim tylko na pierwszej stacji benzynowej po czeskiej stronie. Polacy zdzierają dość mocno ze swoich rodaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) 55 minut temu, kacper69 napisał: Jakuszyce to nie jest dobry pomysł o tej porze roku. Jest to bardzo dobry pomysł. Zresztą nawet, gdyby na drodze zalegał śnieg, to tylko "kilka" kilometrów. Nie przesadzajmy... Jedynie czego można obawiać się, to ciężarówki w poprzek dogi przy bardzo złych warunkach, ale wtedy dosyć szybko zamykają ruch dla ciężkich pojazdów. Tak wygląda obecnie droga na Jakuszyce. W chwili wstawienia linku- piękny czarny asfalt! Edytowane 29 Stycznia 2019 przez Lelupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Chyba się skuszę na trasę drogą ekspresową do Bolkowa, dalej przez Kamienną Górę i na przejście graniczne w Lubawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Droga z Bolkowa do Kamiennej, a późnej do Lubawki jakaś rewelacyjna nie jest. Jak przychodzi atak zimy to Kamienna Góra - Lubawka też lubi być sparaliżowana. Jakby Ci przyszło na myśl jechać przez przełęcz Okraj to lepiej o tym od razu zapomnij. A tak to przecieraj szlaki W końcu wszystkie drogi prowadzą do celu. Możesz też jechać na Chocianów, ewentualnie Szprotawę, Bolesławiec, Lubań albo Zgorzelec (A4 albo wzdłuż), Zawidów i dalej na Czechy. Możesz jechać jedną trasą, a wracać inną. Pytanie czy zależy Ci na czasie, widokach, czy stanie dróg. Jak widokowo to nawet możesz z Bolesławca przez Świeradów do Szklarskiej. Opcji masz mnóstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Zależy mi tylko i wyłącznie na czasie. Jazda do Jeleniej przez Świerzawę to tragedia, a dalej przez Szklarską Porębę i Jakuszyce też słabo to widzę. Edytowane 30 Stycznia 2019 przez maciejmacku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Jak Ci zależy na czasie to najszybszą trasę wyznaczą Ci Mapy Google. Aktualnie nie ma sensu jeździć do Jeleniej z Głogowa przez Złotoryję i Świerzawę. Masz S-kę do Bolkowa. Kilometrów może więcej, czas ten sam ale dużo lepsza droga. Edytowane 30 Stycznia 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi